Janny en Nawfan bij DigiTaal punt. (Foto: Ellen Koelewijn Fotografie)
Janny en Nawfan bij DigiTaal punt. (Foto: Ellen Koelewijn Fotografie) Foto: Ellen Koelewijn Fotografie

‘Iedereen met taalvraag kan hier terecht’

Taalhuis Arnhem nieuwe laagdrempelige voorziening

ARNHEM - Wat moet je doen bij het schrijven van een sollicitatiebrief als je tegen taalproblemen aanloopt? Of stel dat jij je dochter of zoon wilt voorlezen maar de taal niet machtig bent. Dat is knap lastig. Dan is het Taalhuis Arnhem beslist een uitkomst. Iedereen kan daar vanaf 9 maart terecht. 

Door Vincent Bos 

In Arnhem valt acht procent van de inwoners binnen de te bereiken doelgroep. Het gaat dan om 13.000 mensen van 16 tot 65 jaar. Daarvan heeft de helft Nederlands als moedertaal. "Het zijn mensen die moeite hebben met de basisvaardigheden als lezen, schrijven, spreken, rekenen en digitale kennis”, zegt Gonneke Bennes, stedelijk coördinator en betrokken bij het Taalhuis Arnhem. 

Dat het om zoveel inwoners gaat, komt onder meer doordat vaak ouderen digitale vaardigheden niet onder de knie hebben. In Arnhem is taalsamenwerking op breed terrein al jarenlang een begrip, stelt ze. Zie het als een taalhuis zonder dak. Daar komt nu een fysieke plek bij, in Rozet in het centrum van de stad. 

Samenwerking

Taalhuis Arnhem is een samenwerking met de kernpartners Rozet, Rijnstad, St. Pas, Rijn IJssel en de gemeente Arnhem. Die hebben hun ervaringen gebundeld in het project dat als titel Vaardig Arnhem heeft gekregen. Iedereen die vragen heeft kan er terecht. "Maar we richten ons vooral op volwassenen. Zowel op mensen die uit andere landen komen als inwoners die Nederlands als moedertaal hebben”, weet Bennes. 

Voor de een is het logischer om het Taalhuis binnen te lopen dan voor de ander. Zeker als mensen het Nederlands als moedertaal hebben, kan de drempel gevoelsmatig wat hoger zijn. Daarom vestigt het Taalhuis zich ook in de bibliotheek, een laagdrempelige voorziening. "Je vindt in de bibliotheek altijd mensen die je kunt aanspreken. Ook als wij er even niet zijn. Daar vind je ook boeken voor mensen met dyslexie. Er zijn boeken beschikbaar met grotere letters. Voor die doelgroep is zelfs literatuur herschreven in eenvoudigere taal. Daardoor wordt literatuur toegankelijker.” 

Op het gebied van taalontwikkeling worden er veel initiatieven genomen, constateert ze. "Er gebeurt al ontzettend veel om mensen te helpen met taalproblemen. Zeker in de wijken willen we ons nog beter zichtbaar maken. Daar zijn ook de sociaal werkers actief.” 

Taalmaatje

In het Taalhuis Arnhem wordt iedereen geholpen zoals hem of haar dat het best uitkomt. De een wil taalles in een groep, een ander heeft meer baat bij één-op-één contact. Die mensen worden gekoppeld aan een taalmaatje. 

De een komt om een belangrijke brief te leren begrijpen, de ander om de administratie op orde te krijgen of om hun kind te kunnen helpen met huiswerk. 

Woensdag 9 maart is de officiële opening van het Taalhuis Arnhem. Dat is te vinden in Rozet aan de Kortestraat 16 in Arnhem.