Dènis, Charlotte en Karin delen gratis sportkleding uit. (Foto: Hilde Wijnen)
Dènis, Charlotte en Karin delen gratis sportkleding uit. (Foto: Hilde Wijnen) Foto:

Gebruikte sportkleding krijgt een tweede leven

Stichting Sport Support Arnhem heeft al 14 inzamelcontainers

ARNHEM - In een oude drukkerij aan de Rijn is sinds kort Sport Support Arnhem neergestreken, een stichting die tweedehands sportkleding inzamelt en gratis doorgeeft aan mensen die het kunnen gebruiken. Hiervoor is geen inkomenstoets nodig. Sportclubs zijn enthousiast. De inzamelcontainers van het sympathieke initiatief zijn al op 14 plekken in de stad geplaatst.

Door Hilde Wijnen 

Sport Support Arnhem bestaat nog geen jaar, maar groeit als kool. Het kersverse hoofdkwartier aan de Nieuwe Kade herbergt al een aardige hoeveelheid sportkleding, sportschoenen en andere sportbenodigdheden. Te midden van die kleurrijke verzameling hockeysticks, tennisschoenen en voetbalshirts vertellen initiatiefnemers Dènis, Karin en Charlotte hoe ze op het idee kwamen gratis sportkleding uit te delen. 

Voorraadbak

"Bij de voetbalvereniging van de kinderen was de voorraadbak van de gevonden voorwerpen beter gevuld dan de gemiddelde sportwinkel", trapt Dènis af. "Maar al dat spul gaat uiteindelijk de prullenbak in. Kan dat niet beter? Met die vraag begon het voor mij." 
Charlotte: "En de kinderen groeien maar door. Elke zes maanden sta je nieuwe schoenen of shirts te kopen. Wat doe je met de kleding die te klein is?" Karin: "Het stapelt zich op in de kast. Zonde! En we zijn natuurlijk niet de enige bij wie dat zo is."
Een een-tweetje, aldus Dènis, het plan om die gebruikte kleding weg te geven. De drie begonnen een inzameling bij de clubs van hun kinderen, voetbalvereniging SML en hockeyclub Upward. Dat leverde algauw een paar kleedkamers vol sportkleding op én de bevestiging dat hun idee levensvatbaar was.

"Het maakt niet uit met wie we praten, iedereen vindt het leuk en vraagt wat ze voor ons kunnen doen", vertelt Charlotte. Inmiddels doen onder andere Sportbedrijf Arnhem, De Arnhemse Uitdaging, Vitesse en Decathlon mee met het initiatief. 

Dènis: "Ons doel is dat iedereen kan sporten, kinderen en volwassenen. Geld moet geen obstakel zijn." "Als je begint met hockey", legt Charlotte uit, "ben je zo 100 euro verder. Stick, beschermers, shirt, en dan moet je nog maar afwachten of je het leuk vindt ook. Niet iedereen kan dat zomaar betalen. Dat zie ik ook in mijn omgeving." 

Karin: "Maar ook uit het oogpunt van duurzaamheid kun je bij ons terecht, hoor! Spullen halen en daarna weer terugbrengen, het mag."

Sportkleding doneren kan in een van de 14 containers in de stad. De locaties zijn te vinden op de website van Sport Support Arnhem. Mensen die gebruik willen maken van het kledingaanbod kunnen er eveneens terecht, ook anoniem. 

Hartverwarmend

"Het is inspirerend en hartverwarmend om dit te doen", vertelt Karin. Dènis knikt. "Mensen zijn zo blij met wat ze krijgen en daar worden wij dan weer blij van." Charlotte: "Laatst kregen we een tas van iemand die aan elk item een briefje had gehangen. Zet 'm op, stond er op. Of: hopelijk kun je hiermee heel hard rennen. Dat iemand daar over na heeft gedacht, dat is zó mooi!"

www.sportsupportarnhem.nl




"Eerst gingen we maar eens kijken wat er zoal binnenkomt als we een oproep deden. Nou, voordat we het wisten hadden we een paar kleedkamers propvol kleren."