Gedeputeerde Peter Kerris en wethouder Ronald Paping.
Gedeputeerde Peter Kerris en wethouder Ronald Paping. Foto:

Provincie versnelt de bouw van sociale
huurwoningen, ook in gemeente Arnhem

ARNHEM - De woningnood in Gelderland is hoog. Er is een groeiend tekort aan betaalbare woningen voor starters en doorstromers. Met de subsidieregeling Betaalbaar Wonen versnelt provincie Gelderland de bouw van 400 woningen in Arnhem, Wageningen, Aalten, Brummen en West-Betuwe. De helft van die woningen zijn sociale huurwoningen. Hiervoor zet de provincie 1,3 miljoen euro in.

Woon-gedeputeerde Peter Kerris: "Er is een woonkloof tussen mensen met en zonder huis. Als de bouwkosten te hoog zijn, vallen als eerste de betaalbare woningen af. Betaalbaar bouwen is vaak onbetaalbaar. Met deze regeling versnellen we de bouw van sociale huurwoningen en geven we starters een kans op een betaalbaar huis."

Publieke kosten

Bij woningbouw moet rekening worden gehouden met zaken als bereikbaarheid, duurzaamheid en klimaatadaptatie. Met de subsidieregeling Betaalbaar Wonen neemt provincie Gelderland een deel van deze publieke kosten voor zijn rekening.
De meeste sociale huurwoningen worden gebouwd in het project Nijmeegseweg in Arnhem. Op de plek waar in 2011 verouderde portiek etageflats zijn gesloopt, worden 230 woningen gebouwd, waarvan 71 sociale huurwoningen. De woningen worden klimaatadaptief en natuurinclusief gebouwd met ruimte voor groen. Hierdoor zijn de woningen voorbereid op het veranderende weer met hete zomers en natte winters en wordt de wijk een groene plek om van te genieten.

De Arnhemse wethouder Ronald Paping: "We zijn blij met deze subsidie van de provincie. Daardoor kunnen we vooral goede en betaalbare woningen bouwen, waarvan zeker 30 procent sociale huurwoningen. Het is een mooi plan, dat we samen met de wijk hebben gemaakt. Wij noemen dat ‘de Malburgse methode'. Nu moeten we snel aan de slag, want de vraag naar betaalbare woningen is enorm."

De bouw gaat in twee jaar van start en de sociale huurwoningen blijven minimaal 20 jaar in de categorie betaalbaar.