Arnold Steenhuis laat zien waar het prijswinnende project Bee&Bee gerealiseerd gaat worden. (Foto: Hilde Wijnen)
Arnold Steenhuis laat zien waar het prijswinnende project Bee&Bee gerealiseerd gaat worden. (Foto: Hilde Wijnen) Foto:

Prijswinnend project is een ode aan de bij

Natuurcentrum Arnhem wint Dirk Zeldenrust Duurzaamheidsprijs

ARNHEM - Voor de vierde keer is begin februari de Dirk Zeldenrust Duurzaamheidsprijs uitgereikt. Dit jaar sleepte Natuurcentrum Arnhem de prijs in de wacht. Het winnende plan is een initiatief van educatief medewerker Anneloes Louwerse. Zij wil op het terrein van Stadsboerderij de Korenmaat een levensgrote bijenpoppenkast maken. Het project heet Bee&Bee. 

Door Hilde Wijnen

Dat de Dirk Zeldenrust Duurzaamheidsprijs Natuurcentrum Arnhem ten deel zou vallen, kwam een beetje uit de lucht vallen en dus vierden Arnold Steenhuis, coƶrdinator locaties van Natuurcentrum Arnhem, en zijn medewerkers van Stadsboerderij de Korenmaat de overwinning niet met een stukje taart, maar met een handje honingdrop. 

Toepasselijk, want het prijswinnende project van Natuurcentrum Arnhem is een ode aan de bij. De honingbij, maar ook de wilde bij. "De solitaire bij is niet zo zichtbaar in het landschap", legt Steenhuis uit. "Daar gaan we met Bee&Bee verandering in brengen. We willen de link leggen tussen de bekende honingbij en zijn wilde soortgenoot." 

Steenhuis laat zien waar dat moet gebeuren: in en om het kleine bijenhuis achter de pruimenboomgaard. In het houten huisje houden twee vaste imkers van de Arnhemse Imkervereniging al jaren honingbijen. "We gebruiken het bijenhuis wel voor educatieve doeleinden en de honing is te koop, maar behalve de observatiekast is hier nog niet zo veel te doen." 
En dat is een groot gemis, volgens Steenhuis. "Kijk", wijst hij, "langs de lange wand komt straks het bijenpoppenhuis. Daar gaan we het verhaal van de bij vertellen. Het broed, het vliegen, de bruidsvlucht, alles komt voorbij. En dus ook het verhaal van de wilde bij."

Het plan is een initiatief van Anneloes Louwerse, maar volgens Steenhuis hebben veel mensen, waaronder leden van Arnhem Zoemt en de Arnhemse Imkervereniging, meegedacht. De jury van de Dirk Zeldenrust Duurzaamheidsprijs is erg te spreken over het project. 'Het concept (..) zal vanwege haar originaliteit naar verwachting nog lang in Arnhem en wijde omgeving blijven rondzoemen', aldus het juryrapport. 

"Het gaat ons om bewustwording. Dat is zo bij alles wat we doen", vertelt Steenhuis. "En we willen ook aanzetten tot actie. Want de wilde bij staat enorm onder druk. Wat kunnen mensen zelf doen om te helpen? Dat hoeft helemaal niet groots en spannend te zijn. Tegels eruit, een goed bloemenmengsel erin, niet spuiten met gif en wat ruig materiaal in de tuin; hoe meer mensen dat doen, hoe beter het is voor de wilde bij." 

Financiƫle steun

Aan de Dirk Zeldenrust Duurzaamheidsprijs is een bedrag van 5000 euro verbonden. Samen met een bijdrage van TVM Foundation, een particuliere donatie en een gift van het Prins Bernard Cultuurfonds kan Natuurcentrum Arnhem dit voorjaar een start maken met het realiseren van de plannen. 

De Dirk Zeldenrust Duurzaamheidsprijs wordt jaarlijks toegekend aan duurzame Arnhemse initiatieven en projecten. De tweede prijs ging naar Het Buurtgroenbedrijf. Op de derde plek eindigde Heel Arnhem Schoon. 

Voor meer informatie kijk op: 
www.natuurcentrumarnhem.nl