Aanpak van armoede

Vervolg van voorpagina

Op 31 december 2021 hadden 7242 Arnhemmers een uitkering. Een jaar eerder waren dat er rond de 7700. Sinds 2020 worden meer mensen aan werk geholpen dan het landelijk gemiddelde. Uit een benchmark blijkt dat per 31 december 2021 in Arnhem 181 mensen meer uit de bijstand zijn uitgestroomd dan in vergelijkbare gemeenten. De Arnhemse ambitie was stevig, maar de stad ligt goed op koers. De instroom in de bijstand, in absolute aantallen, is ongeveer 90 mensen per maand. De uitstroom fluctueert per maand, maar is gemiddeld hoger dan de instroom.

Het college spande zich op verschillende manieren in om te zorgen dat Arnhemmers, in financiƫle zin, zelfredzaam worden en blijven. Het aantal huishoudens dat langdurig van een laag inkomen moet rondkomen, nam desondanks licht toe. Voor het college is dit aanleiding om in 2022 een gebiedsmonitor Sociaal Domein te ontwikkelen. Deze is bedoeld om per gebied meer inzicht krijgen in het verband tussen zorg, werk, inkomen en armoede. "Met die informatie kunnen maatregelen om armoede te voorkomen of te verhelpen, gerichter worden ingezet."

In 2021 werden 982 Arnhemmers met schulden door de gemeente geholpen. Dat doet de gemeente met partners als Oprecht en Goed Geregeld Arnhem. Daarnaast meldden 638 inwoners zich als slachtoffer van de kinderopvang toeslagaffaire, waarvan 288 met daadwerkelijke hupvragen. De Gelrepas werd ondanks corona beter gebruikt dan voorgaande jaren.