Werk van Klaas Gubbels.
Werk van Klaas Gubbels. Foto:

Expositie ‘Twee kunstenaars uit de Lawick'

ARNHEM - In Wijkcentrum Bakermat aan de Van Nispenstraat in Arnhem is nog t/m 24 april een tentoonstelling te zien met werk van Klaas Gubbels en Ad Gerritsen getiteld Twee kunstenaars uit de Lawick'.  

Nooit exposeerden deze bekende kunstenaars samen. Tientallen jaren woonden deze bevriende kunstenaars en collega’s naast elkaar in de Van Lawick van Pabststraat in de Burgemeesterswijk. Beiden hebben een oeuvre opgebouwd en een herkenbare positie in de Nederlandse kunst verworden.

Koffiekannen

Het aantal onderwerpen dat Gubbels als uitgangspunt neemt is beperkt. Bekend werd hij door zijn koffiekannen, tafel, stoelen, een fles of een trechter. De kleuren variëren van helderblauw, rood of grijstinten. 

In het werk van Gerritsen nemen menselijke figuren een centrale plaats in. Gelaatsuitdrukking, gemoedstoestanden, psychiatrische patiënten.

Korte film

De Beeldende Kunst werkgroep van de Bakermat liet speciaal voor deze bijzonder tentoonstelling o.l.v. werkgroep lid Angeline Bremer-Cox een korte film over de kunstenaars maken. Filmmaker Feike Santbergen volgt in de film Klaas Gubbels op zijn weg naar zijn atelier in Lichtenbeek en thuis. Marianne Gerritsen, partner van de inmiddels overleden Gerritsen vertelt over het werk van haar man.

Met de Tentoonstelling 'Twee kunstenaars uit de Lawick', waarvoor Levi Overvest, kleinzoon van Ad en Marianne Gerritsen, de aankondigingsposter maakte, heeft wijkcentrum Bakermat een uniek document in huis.

Openingstijden

De tentoonstelling is te bezichtigen op vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur en op zondag van 13.00 tot 17.00 uur. De tentoonstelling is gratis toegankelijk (vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld). Korte rondleiding is mogelijk. 

www.wijkcentrumbakermat.nl 

Expositie

VELP - In Art Gallery O-68 aan de Oranjestraat 74 in Velp tonen onder de titel ‘I Wandered Lonely as a Cloud’ vijf kunstenaars werk. Het betreft schilderijen, beelden, geweven fotowerken en film van Frans Beerens, Ank van Engelen,  Huib Fens, Jessica Knoot, Anne-Marie van den Thillart. Wat de kunstenaars bindt is de rol die het landschap speelt in hun werk. Open: 6 maart t/m 3 april op donderdag-zondag van 15.00-17.00 uur en op afspraak. 


Informatie: info@gallery-O-68.com, tel. 06 - 1259 4329 of www.gallery-o-68.com.

Ze vormen geen collectief: bewondering voor, en verwondering over elkaars werk heeft ze voor deze samenwerking bij elkaar gebracht. Het zijn vijf individuele kunstenaars die elk voor zich hun eigen pad bewandelen, ‘lonely as a cloud'.

Voor alle vijf is het landschap een belangrijke bron van inspiratie, zij het op verschillende manieren. Als onderzoeksterrein naar verdwenen aanwezigheid (Frans Beerens), startpunt van materiaalonderzoek in voornamelijk staal (Ank van Engelen), voedingsbron voor reflecties in olieverf en tempera (Jessica Knoot), als raadsel dat doorgrond dient te worden (Huib Fens) en als metafoor voor het onherroepelijk verstrijken van de tijd (Anne-Marie van den Thillart).

Menselijk figuur door  Ad Gerritsen.