Integrale controle op shisha-lounges

Algemeen Kort nieuws

ARNHEM - Handhavers van de gemeente Arnhem hebben bij de start van het weekend in Presikhaaf met toezichthouders van de omgevingsdienst, politie, douanebeambten en Liander twee shisha lounges gecontroleerd en één winkel waar shisha verkocht wordt. Op een aantal misstanden met energiemeters, accijns en vergunningen na zijn geen grote overtredingen geconstateerd. Wel is illegale tabak in beslag genomen. Een shisha lounge is een lounge waar jij gebruik kunt maken van de waterpijp 

Het integrale team controleerde de luchtkwaliteit en de vergunningen. De shisha lounges vallen buiten de horecavergunning, aangezien geen alcohol wordt verkocht. Wel is shisha-rook giftig. Burgemeester Ahmed Marcouch: ‘Met herhaalde controles wil ik nagaan of Arnhem beleid nodig heeft voor shisha-lounges.”

 Bij een eerdere controle in het centrum bleken vier van de vijf gecontroleerde shisha-lounges niet te voldoen aan de regels voor veiligheid en gezondheid. Zo was sprake van te veel koolmonoxide, te weinig ventilatie en te groot brandgevaar. Burgemeester Ahmed Marcouch: “Wij reageren op de overlast die onze bewoners melden over enorme stank. Intussen onderzoeken wij of aanvullende Arnhemse regels nodig zijn voor de shisha-lounges.” 

 Presikhaaf 

De gemeente Arnhem gaat de integrale controle van shisha-lounges ook in Presikhaak periodiek herhalen: “Dit hoort bij de geïntegreerde veiligheidsaanpak, ook voor de vijf wijken van Arnhem-Oost, die werkt met veiligheid als fundament voor onderwijs, sociale verbetering en leefbaarheid. Ons ideaal is een pedagogische wijk vol opvoeders die met elkaar in contact staan, de kinderen omringen en hen weghouden van ondermijnende criminaliteit.” 

 Arnhemse methode 

Arnhem werkt in toenemende mate met controleteams die bevoegdheden combineren en gebiedsgericht controleren, zoals bedrijventerreinen, massagesalons en shisha-lounges. Het integrale team loopt met de eigenaar het hele bedrijf door, van bouw- en milieuvoorschriften door de ODRA tot de Wet op Accijns door de Douane.

 Melden helpt 

Meldingen welkom bij de politie via 0900-8844. Anoniem melden kan ook, bij Meld Misdaad Anoniem via 0800 – 7000.