Gezellig rond de tafel.
Gezellig rond de tafel. Foto: Hilde Wijnen

Voor Elkaar: niet zomaar een ontmoetingsplek

Algemeen

ARNHEM - In een voormalige groentewinkel in Kronenburg is het een drukte van belang. In het pand aan het Croydonplein is een ontmoetingsplek gerealiseerd. Koffieochtenden, spelletjesmiddagen en knutseluurtjes, de buurt is er wat blij mee. Sinds januari is er nog een reden om de drempel over te stappen. Elke dinsdagochtend houdt Voor Elkaar in Arnhem er inloopspreekuur voor iedereen die praktische hulp of een praatje zoekt.

Door Hilde Wijnen

Onopgemerkt aan tafel schuiven is er niet bij in de ontmoetingsruimte aan het Croydonplein 386. Het oude winkelpand is voorzien van grote ramen waardoor elke bezoeker gespot wordt, lang en breed voordat die binnentreedt. Eenmaal door de deur wacht een warm welkom. Door de buurtbewoners die al eerder neergestreken zijn, maar zeker ook door Anja van Hal van Stichting Rijnstad. 

Ze is blij met iedereen die langs komt en staat klaar met koffie, thee en een praatje. Twee vrijwilligers en een staigiare helpen haar daarbij. “In oktober gingen we hier van start. Het was de week van de eenzaamheid”, vertelt Anja. “Op maandag om negen uur was de sleuteloverdracht, om acht uur stonden we klaar met tafels, stoelen en koffie en om tien uur deden we deuren open!”

Van maandag tot en met vrijdag is er open inloop. Er zijn geen vaste activiteiten. Anja: “We doen spelletjes en er is een creatieve middag, maar het heeft een open karakter. Er moet ruimte zijn voor spontaniteit. Bij mij kan alles. Wil je morgen een pan spaghetti maken? Leuk, doen we!” 

Vaste prik op de dinsdagochtend is sinds begin januari wel Voor Elkaar in Arnhem. Het initiatief koppelde tijdens de eerste coronalockdown mensen die door de crisis hulp nodig hadden aan mensen of instanties die die hulp konden bieden. 

Inmiddels is Voor Elkaar in Arnhem uitgegroeid tot een plek waar iedereen terecht kan met een informele hulpvraag, van het ophangen van een plankje tot een luisterend oor bij eenzaamheid. Het loket was tot voor kort alleen bereikbaar via telefoon of mail, maar nu is er dus een fysieke locatie. Dory Vierhout, vrijwilliger bij SWOA, is het gezicht van het inloopspreekuur.

“Het gaat om kleine hand- en spandiensten”, legt ze uit. “Misschien heb je je enkel verstuikt en is je familie niet in de buurt om je te helpen met het uitlaten van de hond. Dit initiatief is voor jou en mij, voor iedereen. Ik heb zelf een hond en woon te kort in Arnhem om mijn buren in te schakelen, dus zelf zou ik het hulpnummer ook bellen als mij iets zou gebeuren.”

Veel hulpvragen worden er deze ochtend niet gesteld. “De mensen die hier koffie komen drinken, hebben het best wel voor elkaar,” aldus Dory. “Maar laatst hadden we zeven aanvragen van Arnhemmers die zich eenzaam voelden. Nou, dan gaan we kijken wat die mensen voor elkaar kunnen betekenen. Het is niet zo dat wij alles moeten oplossen. Als mensen weer een beetje fantasie en lef krijgen, doen ze dat zelf.”