(Foto: Ministerie van Financiën)
(Foto: Ministerie van Financiën) Foto:

Controleer voorlopige belastingaanslag

Voorkom terugbetaling of forse bijbetaling

ARNHEM - In januari verstuurt de Belastingdienst ongeveer 4 miljoen voorlopige aanslagen inkomstenbelasting over 2022. Ook in Arnhem ontvangen veel mensen een voorlopige aanslag. 

Met de voorlopige aanslag kunnen mensen in het lopende jaar alvast geld terugkrijgen van de Belastingdienst, of juist gespreid belasting betalen. Bij veranderingen is het verstandig de voorlopige aanslag te controleren en zo nodig te wijzigen: bijvoorbeeld als je in 2022 meer of minder inkomen hebt, trouwt of uit elkaar gaat, een nieuwe hypotheek afsluit of je huidige hypotheek oversluit. Controleren en wijzigen kan ook gedurende het jaar. Hiermee kunnen mensen voorkomen dat zij in 2022 maandelijks te veel belasting betalen of te weinig terugkrijgen. Bovendien staan zij niet voor verrassingen bij de definitieve aanslag over 2022, aldus de Belastingdienst.

Goed controleren

De voorlopige aanslag is een schatting gebaseerd op de meest recente gegevens waarover de Belastingdienst beschikt: de voorlopige aanslag 2021 of de laatste definitieve aanslag inkomstenbelasting. Voor iedereen die een voorlopige aanslag ontvangt, is het belangrijk om de gegevens en de bedragen op de aanslag goed te controleren. Kloppen de gegevens niet? Bijvoorbeeld door veranderingen in de hoogte van het inkomen of van aftrekposten? Dan is het belangrijk om de voorlopige aanslag te wijzigen via Mijn Belastingdienst op belastingdienst.nl.

Driekwart van de Nederlanders staat stil bij het controleren en wijzigen van de voorlopige aanslag als er iets verandert in de priv├ęsituatie, weet de Belastingdienst. Bijvoorbeeld als ze trouwen of gaan scheiden. En 7 op de 10 controleert de voorlopige aanslag als er iets verandert met de hypotheekrente. Denk aan het oversluiten van de hypotheek of het afsluiten van een nieuwe hypotheek.
Het niet wijzigen van de voorlopige aanslag kan tot gevolg hebben dat er een groot verschil zit tussen de voorlopige en de definitieve aanslag. Dat is natuurlijk vooral vervelend als teveel ontvangen bedragen moeten worden terugbetaald, of als er bij de aangifte van volgend jaar moet worden bijbetaald.


Daarom is het erg belangrijk om regelmatig stil te staan bij de voorlopige aanslag, vooral als je hem ontvangt en als er iets verandert in je leven.

Meer weten? Kijk op belastingdienst.nl/voorlopige_aanslag.