Campagne voor buiten spelen in de winter

ARNHEM - Buiten spelen in de winter moet vanzelfsprekend worden, vinden IVN Natuureducatie en Humankind. Ze zijn daarom het buitenspeelprogramma 'Hartje Winter' gestart. In de provincie Gelderland doen ruim vierhonderd kinderopvanglocaties mee met deze landelijke actie. 

"Buiten spelen in het groen is goed voor de motoriek, concentratie en gezondheid, zo bewijst wetenschappelijk onderzoek. Desondanks is buiten spelen sterk op zijn retour. Vijftien procent van de kinderen speelt überhaupt nooit buiten en in de wintermaanden wordt ruim vijftig procent minder buiten gespeeld dan in de zomer. Bijna de helft van de kinderen is in de wintermaanden amper 5 uur per week buiten te vinden", aldus IVN en Humankind.

Gratis

IVN Natuureducatie en kinderopvangorganisatie Humankind hebben om die reden de handen ineengeslagen en het buitenspeelprogramma ‘Hartje Winter' ontwikkeld. Dit programma, boordevol winterse activiteiten en spelletjes buiten, heeft de afgelopen drie winters als pilot gedraaid op locaties van Humankind. Vanwege het grote succes wordt het nu gratis aangeboden aan alle kinderdagverblijven en bso's in Nederland en daarbuiten, zodat alle kinderen in de opvang hiervan kunnen profiteren. In heel Nederland doen ruim 3700 kinderopvanglocaties mee.

"In de winter is naar buiten gaan een extra uitdaging. Het is koud en nat, wat de drempel verhoogt. Maar het is natuurlijk wel heel gezond. Daarom is er gekozen voor activiteiten waar iedereen blij van wordt, zoals spelen met de wind, winters koken en verhalen vertellen rond een kampvuur. De boodschap is: naar buiten gaan is leuk."

Het buitenspeelprogramma ‘Hartje Winter' loopt t/m 28 januari.