De winkelstraten vullen zich weer met publiek.
De winkelstraten vullen zich weer met publiek. Foto: Ellen Koelewijn Fotografie

Ondernemers en klanten opgelucht na einde derde lockdown

Algemeen

ARNHEM - De vreugde spat ervan af bij ondernemers en klanten. De blijdschap is groot nu na de derde lockdown onder meer winkels, kappers en sportscholen weer open zijn. “We hebben een gat in de lucht gesprongen”, zegt eigenaar Nina Rodenrijs van The Finest Hair Solutions in Arnhem.

Door Vincent Bos

“Fantastisch dat we weer open zijn”, zegt ook Veronique Gallé van Reset Fashion en voorzitter van City Centrum Arnhem. “Het eerste weekend is goed gegaan. Iedereen was geduldig. Fijn dat het weer kan.”

“Maar we zijn er nog niet”, zegt ze. De voorzitter ziet graag dat horeca en cultuur snel aansluiten. De hoop is gevestigd op het volgende weegmoment van het kabinet, op 25 januari. “De horeca is onderdeel van een middag winkelen. Het is heel belangrijk dat horeca en cultuur snel open gaan. Dat zorgt voor nog meer reuring. Het is een koude tijd, dan is het gezellig om ergens binnen te zitten met een kop koffie.”

De drukte in de winkelstraten kwam mondjesmaat op gang, heeft Gallé geconstateerd. “Voor onze branche (kleding, red) zijn de beste weken al geweest en die hebben we gemist. In januari is het altijd wat rustiger.”

Knippen

Nina Rodenrijs van kapsalon The Finest Hair Solutions heeft het razend druk. Met haar collega’s is ze zaterdag vroeger begonnen en ook zondag heeft ze klanten geholpen. “Ik was de hele week best zenuwachtig. Het was fifty-fifty of de kapsalons open mochten. Zeker met de stijgende coronacijfers. We konden financieel echt niet langer dicht blijven. Na drie lockdowns zijn de potjes leeg. Dan had er echt een steunpakket moeten komen.”

Ze noemt de recente lockdown een zware en deprimerende tijd. Maar voor nu overheerst het gevoel van opluchting en blijdschap. De reacties van de klanten doen haar goed. “Iedereen staat te popelen om naar de kapper te gaan. Een bezoek aan de kapsalon is voor veel mensen een uitje geworden. Dat hebben we allemaal nodig. We geven iedereen aandacht met een praatje en vragen hoe ze de periode hebben beleefd. Dat is essentieel.” Over werk heeft ze niet te klagen. De agenda zit goed vol.

Sporten

Druk is het ook bij de sport- en fitnesscentra. “Meteen al vanaf zaterdagochtend”, zegt Jasper van Amstel van Beweegcentrum Formupgrade. “Je merkt dat veel mensen de omgeving van een sportcentrum nodig hebben om te bewegen. We hebben onze roosters vrijdagavond aangepast om zoveel mogelijk lessen te kunnen geven. We noteren daarnaast veel nieuwe inschrijvingen.”

“We zetten ook in op een gezonder leven. Met fitness, zumba, yoga of pilates. We hebben een leefstijlcoach die mensen begeleid bij voeding en beweging”, aldus Van Amstel. “Daar is veel vraag naar. Dat heeft met corona te maken. Mensen hebben de behoefte om fit te blijven om weerbaarder te zijn.”