Tunahan, Eser, Abdel, Ibrahim en Gokhan, de winnaars van het 5x5 voetbaltoernooi.
Tunahan, Eser, Abdel, Ibrahim en Gokhan, de winnaars van het 5x5 voetbaltoernooi. Foto: Kris Engel

Uitgebreid activiteitenprogramma voor Arnhemse jeugd

Algemeen

ARNHEM - Geen school, twee weken kerstvakantie en weinig mogelijkheden om iets te doen. Verveling en onrust lagen duidelijk op de loer. In de Geitenkamp wilden ze daar iets tegen doen. Er werd een uitgebreid activiteitenprogramma bedacht om jongeren actief bezig te houden. Rijnstad, Vitesse Betrokken en Sportbedrijf Arnhem werkten hierin nauw samen. En met succes.

Door Petra de Kramer/Sportbedrijf Arnhem 

De Geitenkamp is een wijk met enthousiaste en getalenteerde jongeren die graag contact maken. Door veel voor ze te organiseren, hoefden ze zich in de vakantie niet te vervelen. Er was onder andere disco en samen koken bij de MFC en veel voetbal op de sportvelden van Valkenhuizen.

Clinics

Vitesse Betrokken organiseerde voetbalclinics en trainingen. Projectcoördinator Bram Langelaar: “We hadden op de dinsdagen clinics die in het teken stonden van voetbaloefeningen. Er was een vrije inloop, iedereen kon hieraan meedoen. Uiteindelijk hebben we naast verschillende kinderen en jongeren ook een vast groepje deelnemers opgebouwd die meededen. Dit waren ook bekende gezichten van onze projecten Vitesse GOALS op de Witte Vlinder en het Hattrick programma op de Geitenkamp. Op de donderdagen konden de deelnemers alle nieuw geleerde vaardigheden gelijk toepassen tijdens wedstrijdjes.”

Positief

Niki Pauw van Rijnstad kijkt positief terug. “In samenwerking met Stichting ACT heeft Rijnstad in de kerstvakantie de deuren van de Sperwer geopend. We hebben samen gegeten, we zijn actief geweest, er was ruimte voor gesprekken en natuurlijk ook gewoon even ontspannen. Jongeren vonden die weken bij ons een warme plek om elkaar te ontmoeten, wat ook wel nodig was gezien de kou. Wat een mooie en enthousiaste groep jongeren hebben wij mogen ontvangen! Op de speedsoccervelden was op de woensdag 5x5 voetbal. Deze middagen werden goed bezocht en konden we dagelijks rekenen op 15 tot 20 enthousiaste kinderen en jongeren.”

Samenwerking

Kris Engel van Sportbedrijf Arnhem was verantwoordelijk voor het 5x5 voetbaltoernooi op 29 december. Teams uit zowel de Geitenkamp als Presikhaaf en ’t Broek deden hieraan mee. “Samen met Rijnstad, Presikhaaf University en Make My City Proud konden we dit goed organiseren en jongeren uit verschillende wijken mobiliseren. We hadden zeven teams en er werd met veel enthousiasme gestreden. Team FC Batata uit Presikhaaf kwam als winnaar uit de bus. Naast een prachtige bokaal kregen de winnaars ook een eigen speedsoccer team-shirt.”

“Aansluitend vond bij de Sperwer een online FIFA-avond plaats, speciaal voor jongeren uit de Geitenkamp. De eetzaal werd omgetoverd tot een game-room met meerdere TV’s en consoles, zodat alle jongeren tegelijk potjes FIFA tegen elkaar konden spelen. Er hing een gezellige sfeer.”

Alle partijen kijken terug op een geslaagde vakantie. “Het is mooi dat we in deze tijden waar niet veel mogelijk is, gezamenlijk toch nog iets konden organiseren. En als je ziet hoeveel jongeren hieraan mee deden, ondanks het koude weer, hebben we zeker in een behoefte voorzien”, aldus Bram.

www.sportbedrijfarnhem.nl