Werk van Gogi Saroj Pal, zonder titel. (gevleugelde vrouwfiguur), 1991 (Foto: Marc Pluim).
Werk van Gogi Saroj Pal, zonder titel. (gevleugelde vrouwfiguur), 1991 (Foto: Marc Pluim).

Museum Arnhem krijgt 115 hedendaagse Indiase kunstwerken geschonken

Algemeen

ARNHEM - Museum Arnhem heeft een ruimhartige schenking gekregen uit de Collectie Schoo. Het museum ontvangt 115 hedendaagse Indiase kunstwerken van in totaal 40 kunstenaars, afkomstig uit de verzameling van voormalig minister Eegje Schoo. Het gaat om werk op papier, grafiek, schilderijen en stukken van museaal formaat, overwegend uit de periode 1980-2000. 

Samen met de staf van Museum Arnhem maakte Schoo een representatieve doorsnede van haar collectie voor het museum. De schenking gebeurt op een mooi moment, vlak voor de heropening van het museum komend voorjaar. Directeur Saskia Bak spreekt van een ‘in Europa, volstrekt unieke verzameling’. Een aantal tekeningen en schilderijen is te zien als onderdeel van de openingspresentaties.

Voormalig Minister Schoo bouwt de collectie in een aantal decennia op. Na haar ministerschap (Ontwikkelingssamenwerking) in het eerste kabinet Lubbers is Schoo van 1987-1991 Nederlands ambassadeur in India. Schoo reist tijdens haar ministerschap naar Bombay en doet haar eerste kunstaankoop. 

Later als ambassadeur reist zij door heel India om kunstenaarsateliers, galeries en lokale kunstcentra en opleidingen te bezoeken. In die periode brengt zij een groot deel van haar collectie moderne kunst bijeen, waarvan nu een deel naar Arnhem komt. De nadruk ligt op figuratieve kunst, passend bij de collectie moderne en hedendaagse kunst van Museum Arnhem.

Volstrekt uniek

Directeur Saskia Bak over de schenking: “Wij ontvangen een verzameling werken die, althans in Europa, volstrekt uniek is. Wij onderschrijven de stelling van Schoo dat dit thuishoort in een museum voor moderne en hedendaagse kunst.” 

“De schenking past bij ons beleid om ons meer internationaal te richten, liefst buiten de platgetreden paden. Bovendien plaatst de schenking onze collectie in een breder perspectief. We zijn ontzettend dankbaar dat we onze collectie met deze schenking mogen verrijken.”

Groot avontuur

Eegje Schoo over de schenking: “India is enorm rijk aan beeldende kunst. Traditioneel, modern, en alles wat daartussen zit. Behalve de kunstacademies en de nog door Jawaharlal Nehru opgerichte Lalit Kala kunstcentra, waren er in de jaren tachtig in steden als Calcutta, Delhi, Bombay, Jaipur of Madras nog nauwelijks galeries.” 

“Ik vond het een groot avontuur om kunstenaars thuis te bezoeken, kunst te kopen en mijn enthousiasme te delen met bezoekers van onze residentie, met intellectuelen, zakenlieden en andere verzamelaars. Voor een ambassadeur was het bovendien een geweldige manier om te netwerken en het land te leren kennen. Ik ben enorm blij met de hoeveelheid en verscheidenheid aan werk dat nu deel gaat uitmaken van de kwaliteitscollectie van Museum Arnhem.”

www.museumarnhem.nl

Bhupen Khakar:Two men under the fan,1984.
Gopi Krishnan-z.t.Figuren en dieren, 1992.