Karin Slot (coördinator) en John Jansen (oprichter en voorzitter)
Karin Slot (coördinator) en John Jansen (oprichter en voorzitter)

Stichting NAbij op zoek naar nieuwe vrijwilligers

Algemeen

ARNHEM - Niet iedereen heeft een uitgebreid sociaal netwerk. En als je gezondheid je dan in de steek laat en het levenseinde nadert, ligt eenzaamheid op de loer. Vrijwilligers van Stichting NAbij kunnen dan helpen.   

Door Marcel Witlox 

“Eenzaam sterven en eenzaamheid in de laatste fase van het leven heeft nog nooit zo in het nieuws gestaan. Maar ook in coronatijd blijven de vrijwilligers van Stichting NAbij komen bij mensen die in hun laatste levensfase terecht zijn gekomen en die niet kunnen terugvallen op voldoende ondersteuning uit hun directe omgeving. Ondersteuning die zo hard nodig is om eenzaamheid en alleen sterven te voorkomen”, zegt John Jansen, voorzitter en oprichter van Stichting NAbij. 

Schrijnend

“Ik werkte eerder als vrijwilliger in een hospice en zag dat veel mensen de laatste fase van hun leven in eenzaamheid doormaken. Bijvoorbeeld omdat ze geen uitgebreid sociaal netwerk hebben en niet kunnen terugvallen op familie. Dat vond ik schrijnend.”

“De mensen die wij met de stichting ondersteunen, hebben nog geen indicatie voor een hospice maar zitten daar wel dicht tegen aan. Velen hebben in deze fase van hun leven behoefte aan menselijk contact en willen hun verhaal doen. Vaak proberen wij ook nog hun laatste wensen in vervulling te laten gaan. We zien dat er een toenemende behoefte is aan onze ondersteuning. Zeker in de coronatijd als de ambulante zorg onder druk komt te staan of wegvalt.” 

Steeds meer aanvragen

“Wij zien een groeiend aantal aanvragen. Toen wij negen jaar geleden begonnen, mochten wij er voor vier mensen zijn. In heel 2021 waren dat al 84 mensen en dan heb ik het alleen over Arnhem en directe omgeving”, weet Jansen. 

Elke aanvraag voor ondersteuning wordt door de Stichting zorgvuldig bekeken. Wat is de behoefte van de persoon waar het om gaat en wie van de Stichting past daarbij. “Ook bekijken we de fase waarin de persoon verkeerd en wat zijn of haar wensen zijn. Bijvoorbeeld: is thuis sterven wenselijk en kan vanuit de Stichting aanwezigheid gerealiseerd worden, is er professionele zorg betrokken en hoe is de huisarts betrokken.”

De ondersteuning kan bestaan uit een frequent bezoek, er samen op uit gaan, samen koken, een luisterend oor, meegaan naar arts of onderzoek, maar ook meedenken over de situatie en waken in de laatste fase. “Mocht thuis sterven niet mogelijk zijn door bijvoorbeeld de zwaarte van de zorg, dan begeleiden wij de persoon naar bijvoorbeeld het hospice of palliatieve unit in een verpleeghuis. 

Training

“Alle vrijwilligers van Stichting NAbij volgen alvorens zij aan de slag gaan een basistraining waarin dieper ingegaan wordt op thema’s als eenzaamheid, zingeving en wordt ontdekt hoe deze thema’s in hun eigen leven een rol spelen.”

Ook in corona tijd kunnen mensen rekenen op ondersteuning vanuit Stichting NAbij. “We werken nu met 38 vrijwilligers en willen het team graag uitbreiden. We zoeken altijd naar de beste match tussen vrijwilliger en degene die bij ons aanklopt. Een bont palet aan vrijwilligers is dan van groot belang.”


Meer info: tel. 085 - 016 33 33 of www.nabij.nu.