Duncan Onderstal heeft een missie: de huismus redden.
Duncan Onderstal heeft een missie: de huismus redden. Foto:

'De huismus kan mensen weer verbinden'

Duncan Onderstal maakt reddingsplan voor Arnhemse huismus

ARNHEM - Tien kleine vogels scheren door de Beekstraat. Mussen. Ze zijn op weg naar huis, de bruidssluier naast cafĂ© Classen, waar Duncan Onderstal juist hun voederstation bijvult. Dat doet hij dagelijks. 

Door Hilde Wijnen

Sinds 2007 is de Arnhemse mussenman begaan met de vogeltjes. Desondanks gaat het de laatste jaren niet goed met ze. Daarom heeft Onderstal een stadsbreed plan gemaakt om de Arnhemse huismus te redden. "Als we nu niks doen, is het over tien jaar afgelopen." 

Vijftien jaar geleden verhuisde Duncan Onderstal naar de Arnhemse binnenstad. Al snel was hij, net zoals veel binnenstadbewoners, verknocht aan de mussen die huisden in de bruidssluier naast Bodega Bij Ons. "Dat geluid was zo leuk. In 2007 begon ik ze elke dag te voeren. In tien jaar tijd ging de populatie van 30 naar 120 mussen", vertelt hij trots. 

Goed mis

In 2017 ging het mis. "Het doet me nog steeds wat als ik er aan denk. Ik weet het nog goed. Op 28 februari werd ik gebeld: Duncan, je mussen! Bleek de bruidssluier te zijn omgehakt. Ik had zo lang voor die beestjes gezorgd. Ze waren weg. Allemaal." 

Duncan liet het er niet bij zitten en startte een actie om de bruidssluier terug te krijgen. Het lukte. De gemeente plaatste in 2019 een nieuwe klimplant. Hoera voor de mus, zou je zeggen. Toch is er in de Koningstraat geen enkel vogeltje te zien. Dat komt omdat de bruidssluier elke drie maanden wordt gesnoeid. Daardoor biedt het groen te weinig beschutting. Dat gebeurt ook op andere plaatsen, zodat de vogels bijna nergens meer kunnen nestelen. 

De bruidssluier aan de Beekstraat is een uitzondering. Die herbergt zo'n twintig mussen. Een kwetsbare groep, aldus Duncan. "Er hoeft maar iets te gebeuren, zoals een keer te veel snoeien, en het is gebeurd met ze." 

Niet alleen in de Koningstraat ging het mis met de beschermde vogel. Daarom is Duncan bezig een platform op te zetten waar hij samen met buurtbewoners de huismus per wijk gaat monitoren. Lees verder op pagina 3.


Vervolg van voorpagina


Waar zitten de mussen, hoeveel zijn het er: het is straks allemaal te vinden op de website. Ook voor de gemeente en de woningbouw is de informatie in te zien. Handig wanneer er gebouwd of geklust moet worden.

"Aan de wetgeving ligt het niet. Die beschermt de mus. Het is een kwestie van handhaving", stelt Duncan. Om een mussenregister te maken heeft Duncan vrijwilligers nodig. Hoe beter de mus in kaart is gebracht, hoe beter er pasklare oplossingen bedacht kunnen worden om de mus te beschermen, denkt Onderstal. 

Aan het platform is een interventieteam van ecologen en biologen verbonden. Bovendien heeft Onderstal een mussenflat ontworpen die voorziet in beschutting en voedsel. Duncan zet alles op alles om 2022 het jaar van de mus te maken. "Er is zo veel polarisering. Met dit project hoop ik een gedeelde interesse aan te bieden. Misschien kan de huismus de mensen weer verbinden. Samen kunnen we de Arnhemse mus redden." 



Meer info: info@arnhemsehuismus.nl, www.arnhemsehuismus.nl    


Duncan Onderstal heeft net een van de weinige mussenkolonies in de stad gevoerd 

Duncan Onderstal voert dagelijks de mussen in de binnenstad 

'Als we nu niks doen, is het over tien jaar afgelopen' 

Afbeelding
Duncan Onderstal voert dagelijks de mussen in de binnenstad