Burgemeester Ahmed Marcouch.
Burgemeester Ahmed Marcouch. Foto: gemeente Arnhem

Arnhem start offensief tegen drugshandel, mensenhandel, witwassen en nepzorg

Algemeen

ARNHEM - “Ondermijnende criminelen moeten wij de stad uit zien te krijgen”, schrijft burgemeester Ahmed Marcouch aan de gemeenteraad. Met ingang van het nieuwe jaar verhoogt Arnhem sterk de inzet, staat in het gemeentelijke plan tegen ondermijnende criminaliteit voor 2022 tot 2026. “Doel is gewone Arnhemmers te beschermen.”

Terwijl voorheen misdadigers hun helpers vooral in eigen kring rekruteerden, worden bij ondermijning gewone Arnhemmers meegetrokken, op weg naar huis, naar school of chattend op internet. Marcouch: “Het is desastreus voor huisvaders, cafébazen en ook schoolkinderen; eenmaal ingeschakeld voor hennepteelt, witwassen of als katvanger, zwemmen zij de criminele fuik in - van kwaad tot erger gedwongen. Ondermijning is voor onze hele stad een groot maatschappelijk probleem.” 

De Rekenkamer concludeerde in het onderzoek ‘De wet van de stimulerende achterstand’ (oktober 2021) dat criminele ondermijning in Arnhem net zo omvangrijk is als in de vier grootste steden, terwijl in Arnhem de menskracht en middelen voor veiligheid ver achterblijven. Dat wordt nu hersteld. Marcouch: “In Arnhem staan alle lichten op groen voor een stevig offensief tegen ondermijnende criminaliteit.”

‘Ondermijnende criminelen die gewone mensen meetrekken, moeten wij samen de stad uit werken’

Het Arnhems interventieteam, in veiligheidskringen bekend om de integrale controles van bedrijventerreinen en uitgaansgebieden, wordt versterkt. Het interventieteam combineert de bestuursrechtelijke methoden van de gemeente met de strafrechtelijke mogelijkheden van de politie en het OM. Per controle komt daar een bundeling aan bevoegdheden bij, met inspecties, belastingdiensten, toezichthouders en handhavers. Het interventieteam bestudeert signalen en vertaalt die naar gebiedsgerichte acties. Marcouch: “Aansluitend op controles gaan wij omwonenden per brief informeren, want wij hebben alle meldingen nodig, waar gelukkig ook de media voortdurend op attenderen.”

Als vierde prioriteit naast mensenhandel, witwassen en drugshandel onderkent de gemeente Arnhem de zorgfraude, met malafide spookaanbieders die gemeentelijke budgetten in eigen zak steken in plaats van zorgbehoevenden te helpen. De gemeente Arnhem heeft na verscherpt toezicht intussen ruim een miljoen euro teruggevorderd. 

Ook bij mensenhandel worden afhankelijke mensen misbruikt voor criminele uitbuiting (vaak kinderen), seksuele uitbuiting (vrouwen) en arbeidsuitbuiting (migranten), hiervoor is een plan in de maak. Tegen witwassen speuren de dataspecialisten die ook het interventieteam richten naar criminele geldstromen en naar vormen van ondergronds bankieren; Ook de drugshandel krijgt van doen met vroegtijdige controles en wijkgerichte acties. Marcouch: “Veiligheid is het middel, niet het doel; een Arnhems goed leven met elkaar is het doel. De gemeente faciliteert dit met vergunningen, ontheffingen, subsidies en betaalde opdrachten. Maar niet voor criminelen, die willen wij juist de stad uit werken.” 

Barrières bouwen

De barrières die de gemeente opbouwt tegen criminelen, zijn vaak gebaseerd op de mogelijkheden van de wet Bibob; veel vergunningen worden geweigerd nadat het gedrag van aanvragers en hun financiers is onderzocht. Marcouch: “Als burgemeester verdedig ik voor Arnhem de norm dat misdaad niet mag lonen. Ik sluit woningen en andere panden die misbruikt worden, maar ik open ze ook - voor mensen die hier een eerlijk bestaan willen opbouwen. Dat zien wij bij onze activiteiten met ouders, docenten, jongerenwerkers, wijkagenten, straatcoaches en andere opvoeders die met elkaar de jongste generatie weghouden van criminelen en hen introduceren in een eerlijke Arnhemse samenleving.”