Afhalen wijwater en Driekoningenzegen

Algemeen Kort nieuws

ARNHEM - De Oud-Katholieke kerk Arnhem opent zondagmiddag 9 januari tussen 14.00 en 17.00 uur haar deuren voor allen die de sticker met de Driekoningenzegen en/of wijwater willen afhalen. “Hoewel er nog geen vieringen gehouden mogen worden, kan op deze manier toch iets van de kerkelijke traditie in ere worden gehouden.” De kerk is gevestigd aan de Adolf van Nieuwenaarlaan 3 in Arnhem.

Normaal gesproken worden op Driekoningen (donderdag 6 januari) in de Oud-Katholieke kerk de stickers met de Driekoningenzegen uitgereikt. Vanwege de coronamaatregelen worden de stickers op een ander moment gezegend en zondag 9 januari uitgereikt.

Vroeger kwam de pastoor persoonlijk langs, schreef met krijt de letters CMB op de voorpost en zegende het huis. In de moderne tijd is dit gebruik vervangen door een sticker die mensen boven de voordeur kunnen hangen. De letters CMB staan voor Christus Mansionem Benedicat (Christus zegene dit huis). Toevallig zijn dit ook de initialen van de drie koningen (Caspar, Melchior en Balthasar.) Gecombineerd met het tijdstip ontstond zo de naam Driekoningenzegen.

Zondag 9 januari kan ook wijwater worden afgehaald. “Vroeger hadden veel mensen thuis een wijwaterbakje hangen. Nu is het meer een symbolisch gebaar. Zondag 9 januari valt precies tussen Driekoningen en de zondag waarop de doop van Jezus in de Jordaan wordt herdacht. Men wordt vriendelijk verzocht zelf een flesje of flacon mee te nemen dat ter plekke gevuld kan worden.”

“Iedereen is welkom, ook mensen die niet tot de Oud-Katholieke kerk behoren. Op deze manier wil de Oud-Katholieke kerk in Arnhem ook in de lockdown haar verbondenheid tot uitdrukking brengen met haar eigen parochianen en de brede cirkel van belangstellenden daaromheen.”