Duizenden hectare nieuwe Gelderse natuur

ARNHEM - Heide, bossen, rietmoeras, vochtig schraalland en riviernatuur: Gelderland heeft er de afgelopen jaren 5250 hectare nieuwe natuur bij gekregen. Uiterlijk in 2027 moet Provincie Gelderland 8414 hectare nieuwe natuur hebben aangelegd. "Daarover zijn afspraken gemaakt met de rijksoverheid en de andere provincies", aldus Gelders gedeputeerde Peter Drenth. “Wij denken in 2025 klaar te zijn.”  

De provincies en de rijksoverheid hebben in het Natuurpact met elkaar afgesproken dat er tot 2027 in heel Nederland 80.000 hectare nieuwe natuur bij komt. 

Drenth: “Als provincie hebben we een belangrijke taak: het goed zorgen voor onze natuur, zodat onze kinderen en kleinkinderen er straks ook van kunnen blijven genieten. De aanleg van nieuwe natuur helpt ons om te zorgen voor die sterke en gezonde natuur. In Gelderland lopen we op schema. We zijn er zeker nog niet, dus het is belangrijk om hier mee door te gaan.”

Gelderland kent een grote en veelzijdige hoeveelheid natuur. Het Gelders Natuurnetwerk, een samenhangend netwerk van verbonden natuurgebieden, is ruim 130.000 hectare groot. Daarbinnen liggen 15 Europees beschermde Natura 2000-gebieden. Daarvan is de Veluwe alleen al meer dan 90.000 hectare groot. 

"Het uitbreiden van natuurgebieden zorgt voor een sterke en gezonde natuur, en dat is belangrijk voor de planten en dieren die er leven, én voor de mens. Natuur zorgt voor voedsel, schoon drinkwater en een gezonde leefomgeving. Het ontwikkelen, beschermen, herstellen en onderhouden van de natuur is een belangrijke taak van de provincie."

De provincie werkt samen met gebiedspartners om te zorgen voor nieuwe natuur. Dat zijn bijvoorbeeld waterschappen, gemeenten en terreinbeheerders als Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. In Gelderland wil het natuurnetwerk met 10.500 hectare nieuwe natuur uitbreiden. Daarvan is 8414 hectare de verantwoordelijkheid van de provincie. De rest komt voor rekening van Rijkswaterstaat. Info: gelderland.nl/gelderse-natuurgebieden.

Jan Jammerdan #9 is verschenen

ARNHEM - Jan Jammerdan #9 is uit. In barre tijden die weinig aansporen tot lachen gaat het tekenaarduo Henk Bruysten en Tati Lentjes van het Arnhemse Studio Trolley-Town tóch weer lukken iedereen lachend de feestmaand in te sturen. Stripbundel #9 van antiheld Jan Jammerdan koop je in Arnhem voor 5,95 euro bij Stripwinkel De Noorman aan de Koningstraat 43A in Arnhem of via de webshop van www.hanktheknifeandthejets.nl (7,95 euro inclusief verzendkosten).