Een ware rivierbeleving in het rivierengebied.
Een ware rivierbeleving in het rivierengebied. Foto:

'Urgente opgaven nog beter oppakken'

Gelderland en waterschappen verdiepen samenwerking

ARNHEM - De provincie Gelderland heeft nieuwe, brede samenwerkingsovereenkomst(en) (SOK) gesloten met de drie Gelderse waterschappen. Het betreft afspraken voor 2022-2027 op het gebied van water en natuur "Met deze SOK’s kunnen Gelderland en de waterschappen urgente maatschappelijke opgaven nog beter dan voorheen oppakken", aldus de provincie. 

De betrokken waterschappen zijn Waterschap Rijn en IJssel, Waterschap Vallei en Veluwe en Waterschap Rivierenland. Alle partijen werken al jaren samen en zijn zich bewust van de grote vraagstukken waar water een prominente rol speelt. Ook in 2022 wordt de gezamenlijke aanpak van natuur en water voortgezet. 

Slimmer samenwerken

"De in de SOK’s afgesproken samenwerking wordt nog breder. Want we gaan gezamenlijk óók werken aan stikstof, Natura 2000, klimaatadaptatie, biodiversiteit en landbouw. En ook Energietransitie, Circulaire Economie en Cultuurhistorie staan expliciet op de wateragenda", aldus Watergedeputeerde Peter van ’t Hoog. "Dat zegt veel over de steeds grotere rol die water in onze maatschappij inneemt. Het goede aan deze ontwikkeling dat we steeds slimmer gaan samenwerken. Dat zal ons Gelderland ten goede komen.”

Dijkgraaf Co Verdaas, Waterschap Rivierenland: “We kunnen de opgaven waar we voor staan alleen aan door goed samen te werken. Met deze samenwerkingsovereenkomst zetten we concrete stappen op weg naar een duurzame toekomst.”

Duurzaam landgebruik

Hein Pieper, dijkgraaf Waterschap Rijn en IJssel, vult aan: “Deze samenwerking versterkt onze ambities waar het gaat om onder meer het ontwikkelen en beheren van een klimaatbestendig watersysteem en het stimuleren van duurzaam landgebruik in ons gebied. Hiermee kunnen we de extremen van zowel droge zomers als natte winters beter opvangen”.

Volgens Marijn Ornstein, dijkgraaf Waterschap Vallei en Veluwe is "gezien de opgaven die voor ons liggen samenwerking de enige weg voorwaarts. En daarom zijn we blij dat de samenwerking met de provincie met deze overeenkomst verder bestendigen.”

Voor deze samenwerking wordt ruim 69 miljoen euro vrijgemaakt. Gelderland stelt 25 miljoen euro beschikbaar, de waterschappen 32 miljoen euro en Europa 12 miljoen euro.