Pastoor Tuan Nguyen mist met kerst de vele kerkgangers. (Foto: Ellen Koelewijn)
Pastoor Tuan Nguyen mist met kerst de vele kerkgangers. (Foto: Ellen Koelewijn) Foto: Ellen Koelewijn Fotografie

‘Kerst is meer dan het geven van cadeaus’

Algemeen

ARNHEM - Lege banken in de katholieke kerken op kerstavond. Het gaat pastoor Tuan Nguyen van de Eusebiusparochie aan het hart. Wie hem toch wil horen preken, is aangewezen op de livestream. Want de kerk gaat met de tijd mee. Voor deze service zijn zelfs professionele camera’s aangeschaft. 

Door Vincent Bos 

Pastoor Tuan Nguyen (52) leeft toe naar Kerstmis. Als vanouds. Ook nu het vanwege corona evenals vorig jaar een feest wordt met een andere invulling. “Kerstmis is allereerst het feest van de geboorte van Jezus. In hem wordt zichtbaar dat God van ons houdt. Het is fantastisch om dat met veel mensen te vieren.” 

De pastoor ziet dat Kerstmis mensen dichter bij elkaar brengt. Dat mensen samenkomen en samen vieren. “Op kerstavond komen mensen naar de kerk die dat anders niet zo vaak doen. Ze komen om stil te staan bij het leven. Het kerstgevoel wordt opgeroepen met mooie gezangen. Het maakt duidelijk dat kerst meer is dan samen eten en het geven van cadeaus.” 

Tuan Nguyen vindt het jammer dat door de avondlockdown de kerkgangers juist op kerstavond een van de hoogtepunten van het jaar moeten missen. “Ik kan die mensen dan geen gelegenheid geven om naar de kerk te komen. Het besluit is door de Nederlandse bisschoppen genomen. Dat is begrijpelijk want we willen als kerk meewerken om het aantal besmettingen tegen te gaan.” 

Hij gaat zelf op 24 december voor in een viering in besloten kring, om 20.00 uur vanuit de Martinuskerk aan de Steenstraat. De viering is via de livestream te volgen. Op de website van de Eusebiusparochie is een link te vinden die je naar de viering leidt. De viering wordt opgeluisterd met kerstgezangen door een kleine groep mensen. Op eerste kerstdag, zaterdag, gaan de vieringen gewoon door. Daar kunnen maar maximaal vijftig mensen bij zijn. Reserveren is noodzakelijk. Ook zijn er slechts enkele zangers toegestaan. “We houden rekening met alle voorschriften, van het desinfecteren van de handen tot het dragen van een mondkapje als je je verplaatst, het goed ventileren en het naleven van de anderhalve meter afstand.“

Brief

Mensen die daardoor de kerk niet meer in kunnen, krijgen een brief met voucher zodat ze bij een volgende viering voorrang krijgen. “Het kan helaas niet anders. Via de website bereik je niet iedereen. Dan bereik je alleen de trouwe kerkgangers. We laten de vieringen wel doorgaan. Het is belangrijk dat er gevierd wordt.” 

De mensen kunnen tijdens de kerstdagen wel de kerk in om de kerststal te bekijken, een kaarsje op te steken. Onder het motto ‘als u niet naar de kerk kunt, komt de kerk naar u’ zijn ook voor de deur van de Martinuskerk kerstbeelden geplaatst. Buiten worden kerstliederen gezongen. Zo komt iedereen toch in de kerstsfeer. 

Pastoor Tuan Nguyen gaat eerste kerstdag voor in de Lucaskerk in Elden (09.45 uur) en de Martinuskerk (11.30 uur).