Marieke probeert het handbiken uit.
Marieke probeert het handbiken uit.

‘Sporten moet onderdeel zijn van ieders leven’

Algemeen

ARNHEM - Marieke (44) uit Arnhem kreeg op zeer jonge leeftijd Cerebrale Parese. “Daardoor ben ik onder andere spastisch en moet met een rollator lopen. Ik vind sporten altijd heel erg fijn. Het is goed voor mijn lichaam maar ook voor mijn geest. Tijdens het sporten kan ik mijn gedachten even op andere dingen zetten.” 

Ze was een echte liefhebber van paardrijden.  ”Lekker in de buitenlucht samen met je paard. Toen ik ging studeren stopte ik met paardrijden. Na een aantal jaar begon ik weer met sporten zoals zwemmen bij Klimmendaal en fitnessen.” En sinds kort heeft ze haar grote liefde ‘het buitensporten’ weer teruggevonden. Dankzij een handbike van Uniek Sporten Uitleen. 

Uitproberen

Hoe ben je terecht gekomen bij Uniek Sporten Uitleen? “Ik was aan het nadenken over wat mij leuk leek om te doen. Paardrijden gaat niet meer, het is helaas lichamelijk te zwaar. Ik was daarom op zoek naar een andere sport en kwam toevallig op internet de sport handbiken tegen. Ik dacht altijd dat dat niks voor mij was. Via google kwam ik op de website van Uniek Sporten Uitleen terecht. Het leek mij direct een goed initiatief aangezien ik op deze manier niet een aantal weken maar een aantal maanden het handbiken kon uitproberen. Zo kon ik goed proberen of het wel iets voor mij is.”

Goed voor conditie

Hoe bevalt het? “Het bevalt mij heel goed! Ik leen de handbike nu sinds juli. De eerste keer ging ik alleen op pad maar niet meteen op de openbare weg. Wat was ik moe die eerste keer! Ik heb het voorzichtig opgebouwd en nu rijd ik veel in het bos. Ik vind het weer heerlijk om in de buitenlucht te sporten. Even lekker alleen, met mijzelf, mijn gedachten en de wind door mijn haren. Het gevoel wat ik vroeger met paardrijden had, heb ik nu weer terug! Ik merk ook echt dat mijn conditie vooruitgaat door het handbiken, mijn hartslag gaat ontzettend omhoog tijdens een ritje.”

Wat adviseer jij anderen? “Maak gebruik van de Uitleen! Je kan hierdoor zoveel uitproberen. En niet voor even maar zes maanden lang! Dat vind ik zo prettig. Natuurlijk is het belangrijk voor iedereen om te sporten. Onderwijs, een huis, een baan het is allemaal heel belangrijk, maar sporten hoort eigenlijk ook in dat rijtje thuis. Sporten moet ook een onderdeel van je leven zijn. Ik ben in ieder geval enthousiast.” 

“Ik wil na de uitleenperiode zeker zelf een handbike aanschaffen! Ik heb gehoord dat je daar ook nog hulp mee kan krijgen via Uniek Sporten. Hopelijk zie je mij nog vaak in de regio Arnhem handbiken!”

Uniek Sporten

Uniek Sporten Uitleen zorgt ervoor dat mensen met een fysieke beperking sporthulpmiddelen kunnen uitproberen. Door de beschikbaarheid van sportvoorzieningen vanuit een uitleenpool, kun je uit het brede aanbod uiteindelijk de sport kiezen die het beste bij je past. Het lenen is zonder financiële of aankoop verplichtingen. Uniek Sporten Uitleen is bedoeld voor volwassenen die om te kunnen sporten zijn aangewezen op een rolstoel, handbike of loophulpmiddel. 

Wil je zelf ook een sporthulpmiddel lenen of misschien al aanschaffen? Ga naar www.unieksporten.nl/hulpmiddelenen vind alle informatie over de gratis uitleen van sporthulpmiddelen.