Kees Kant heeft onderzocht dat de zwarte walnotenboom tegenover zijn huis zo'n 135 jaar oud moet zijn.
Kees Kant heeft onderzocht dat de zwarte walnotenboom tegenover zijn huis zo'n 135 jaar oud moet zijn. Foto: Hilde Wijnen

De Arnhemse man die (heel veel) bomen plant

Algemeen

ARNHEM - In december is op diverse plekken in de stad het gratis doorgeefboekje De man die bomen plantte te vinden. Het verhaal is geschreven door Jean Giono en gaat over een Fransman die zijn leven lang eikeltjes plant en zo een dorre streek verandert in een bosrijk gebied. Ook Arnhem heeft een man die bomen plant: Kees Kant. Hij verzamelt noten van de zwarte walnootboom tegenover zijn huis en kweekt ze op zijn balkon. Komend voorjaar worden de eerste boompjes in de wijken van Arnhem geplant. 

Door Hilde Wijnen

“Waarom ik het doe weet ik niet, behalve dan dat ik er verschrikkelijk veel plezier aan beleef.” Dat hoeft Kees Kant niet te vertellen, zijn ogen glinsteren van enthousiasme. 

Het begon allemaal in oktober vorig jaar toen de gepensioneerd politiecommissaris tijdens een wandeling werd geattendeerd op de monumentale zwarte walnootboom in het parkje tegenover zijn huis aan het Velperplein. De vruchten ervan lagen overal in het gras. Als je die dingen in een pot met zand stopt en er niet meer naar omkijkt, wist zijn gezelschap hem te vertellen, dan komen er vanzelf nieuwe boompjes op. Waarom niet, dacht Kees, en hij raapte 75 walnoten en stopte die op zijn balkon onder een dekentje van zand. 

In de lente kwamen er 45 sprietjes groen op. “Mijn vrouw vond dat wel genoeg”, grapt Kant. “Zelf wist ik ook niet goed wat ik met al die plantjes moest”, vervolgt hij. “Toen dacht ik ineens aan dat verhaal, De man die bomen plantte, en kreeg ik het idee om het te vertalen naar de stad. Ik gaf de boompjes aan de gemeente, zodat die ze uit kon zetten in de wijken. In plaats van de man die bomen plant, werd het de stad die bomen plant.” De jonge walnootboompjes staan inmiddels op stadsboerderij De Korenmaat te wachten tot ze in het voorjaar een plekje krijgen in de Arnhemse wijken. Kees heeft intussen alweer een nieuwe lading walnoten geraapt. 

In het gratis doorgeefboekje De man die bomen plantte is het verhaal van Kees Kant ook te lezen. Het boekje is een initiatief van Andere Arnhemmers, een project over biodiversiteit in de stad van Studio Lakmoes, Groen Arnhem en de gemeente. 

Veel reacties

“Ik krijg veel leuke reacties op het boekje. Als je dit verhaal vertelt, wordt iedereen blij.” Kees grinnikt. “Ach, het is gewoon een kwajongensstreek. Ja toch? Verstandige mensen doen zoiets niet. Iedereen komt elke dag zulke dingen tegen op zijn pad, maar niet iedereen doet er iets mee. Terwijl je tot verrassende resultaten komt als je ze oppikt.”

“Laatst sprak iemand mij aan tijdens het noten rapen. O god, dacht ik, die wil zich er vast tegenaan bemoeien. Maar het was een man die net had gedemonstreerd. En wat stond er op zijn bord? De samenleving groeit als oude mensen bomen planten in wiens schaduw ze zelf nooit zullen zitten. Dat soort toevalligheden, die vind ik het allermooist aan dit verhaal.” 

Kijk voor meer informatie op website www.anderearnhemmers.nl