Schuytgraaf krijgt houten woningen

Algemeen Kort nieuws

ARNHEM - In het zuidelijkste deel van Schuytgraaf komen ruim 230 woningen. Deze buurten worden bij uitstek groen van opzet, alsof Park Lingezegen al in de woonwijk is begonnen. De woningen worden zo circulair mogelijk gebouwd. 

Dat staat in een het ‘Ruimtelijk raamwerk Schuytgraaf veld 26 en 27’ dat het college van B&W onlangs naar de gemeenteraad heeft gestuurd. 

De bouwende partijen moeten laten zien hoe hoog ze scoren op circulariteit, waarbij het de uitdaging wordt zo circulair mogelijk te zijn. 

Dat betekent onder meer dat er tijdens de bouw zo weinig mogelijk afval en schadelijke uitstoot geproduceerd mag worden en dat de gebruikte materialen zoveel mogelijk van natuurlijke herkomst en opnieuw te gebruiken moeten zijn. Daarom worden alle woningen van hout gemaakt. Dat past bovendien erg goed bij de landschappelijke uitstraling van de buurten.

Park ín de wijk

Er worden meer dan 230 woningen voorzien, ruim honderd meer dan aanvankelijk de bedoeling was. Die woningen zijn zeer divers: sociale huurwoningen, patiowoningen, appartementen, twee-onder-één-kap-woningen, rijtjeswoningen en vrijstaande woningen. 

Een derde van de grond wordt niet bebouwd en wordt dus openbare ruimte. Die wordt heel groen ingericht, zodat Park Lingezegen als het ware de wijk in gehaald wordt. Het speelbos Schuytgraaf grenst onmiddellijk aan deze nieuwe buurten en een steenworp verderop ligt de natuurspeelplaats en kinderboerderij ‘De Park’.

Zoals ook in de rest van de wijk wordt hier natuurinclusief gebouwd. Dat betekent dat het leefgebied van insecten en vogels niet bruut doorbroken wordt door woningen, maar dat er in de buurt volop plek wordt gereserveerd voor deze dieren. Bijvoorbeeld door voldoende struikgewas voor insecten, bijen en vlinders. En door voldoende nestgelegenheden te maken voor dieren die nu ook al in het gebied leven.

Vervolg

Het ruimtelijk raamwerk wordt nu eerst door de raad besproken. Bij de invulling van deze buurten worden ook de gemeente Overbetuwe en Park Lingezegen betrokken, omdat dit meest zuidelijke deel van Schuytgraaf aan het park en de buurgemeente grenst. Vervolgens komt er een bestemmingsplan, waarbij ook bewoners worden betrokken. Dat plan wordt ook aan de raad voorgelegd. Bij positieve besluitvorming start de bouw eind 2023.