Mike Hoose geeft instructies bij de Blokhut in Arnhem. (Foto: Ellen Koelewijn Fotografie)
Mike Hoose geeft instructies bij de Blokhut in Arnhem. (Foto: Ellen Koelewijn Fotografie) Foto: Ellen Koelewijn Fotografie

Inspirerende acties van Het KinderWijkTeam

Algemeen

ARNHEM - Kinderen die met een knijper de straat op gaan om rommel op te ruimen. Het is in Arnhem een vertrouwd beeld. Neen, het zijn geen kinderen met een taakstraf. Integendeel. Ze maken deel uit van Het KinderWijkTeam, opgezet om kinderen bewust te maken van hun eigen leefomgeving.

Door Vincent Bos

Mike Hoose is er best trots wat hij al bereikt heeft. Hij is de oprichter van Het KinderWijkTeam, onderdeel van de Stichting Schone Straat & Groene Buurt. Elk jaar melden zich enthousiaste kinderen die willen meedoen. “Soms kom ik iemand tegen die er de eerste jaren bij was. Dan wordt er geclaxonneerd als teken van herkenning.”

Waardering

Het is ook een teken van de passerende automobilist dat het werk van Hoose en zijn medewerkers wordt gewaardeerd. Al hoopt hij vooral dat de deelnemers van het eerste uur nog steeds duurzaam bezig zijn. Want daar is wel om te doen. “Dan ga je er bijvoorbeeld van uit dat ze op de middelbare school niet meedoen aan de snoeproutes”, aldus Hoose.

Het KinderWijkTeam is een voortvloeisel van de stage van Hoose bij de Stichting Rijnstad. “Ik zag dat er weinig activiteiten waren voor kinderen rondom duurzaamheid en leefbaarheid. In die tijd organiseerde ik samen met de groene opbouwwerker Bas Roodbergen met volwassenen Schone Straat, Groene Buurten-acties. Daarop zei ik: ‘Kunnen we niets iets opzetten voor kinderen’.”
Het project concentreert zich op de sociaal en economisch wat zwakkere wijken, van Klarendal tot Malburgen, van Immerloo tot Geitenkamp en van Rijkerswoerd tot Presikhaaf. Een wijk als de Hoogkamp valt er buiten.

Hoose heeft in al die jaren duizenden kinderen mogen begeleiden. Hij ziet deelnemers later een leidende rol op zich nemen als het gaat om afvalacties. “Dan zie je mensen in hun buurt met een knijper rondlopen. Dat doet me deugd.”

Knikkerbaan

Er zijn inmiddels tal van activiteiten voor kinderen opgezet. “Daarbij moet je denken aan natuurexcursies in Meinerswijk, moestuinprojecten die we organiseren samen met de basisscholen. Deze worden ondersteund door het Natuurcentrum Arnhem. Denk ook aan het Plastic Science & Recyclelab. Daar laten we zien dat plastic geen afvalproduct is maar gebruikt kan worden om er weer nieuwe producten van te maken. We hebben machines in gebruik die in staat zijn plastic om te smelten tot een knikkerbaan.”

Het KinderWijkTeam heeft activiteiten voor de zomer én winter. Kinderen in de leeftijd van zes tot en met twaalf jaar gaan bijvoorbeeld zondag 12 december op pad als dierendetective. Ze leren dat je de aanwezigheid van dieren niet alleen kunt vaststellen op basis van pootafdrukken. Je kunt dieren ook aan hun poep herkennen.

Meer informatie

De kinderen worden begeleid door vrijwilligers en stagiaires van Het KinderWijkTeam. Wat deze organisatie allemaal te bieden heeft ontdek je op de website www.hetkinderwijkteam.nl. Daar moeten kinderen beslist eens op kijken en geheid worden ze dan net zo enthousiast als hun leeftijdgenoten die al meedoen.