Marja en Michel van Tooren. (Foto: eigen foto)
Marja en Michel van Tooren. (Foto: eigen foto)

Kaartenactie voor zorgmedewerkers Rijnstate Arnhem

Algemeen

ARNHEM - In de ziekenhuizen wordt al bijna twee jaar lang aan een stuk door keihard gebuffeld. Zo ook in Rijnstate. Anderhalf jaar geleden applaudisseerde het hele land er nog voor, daarna werd het stil. “Het is schandalig dat er zo weinig waardering is voor ons zorgpersoneel”, vindt Marja van Tooren. Samen met haar man Michel organiseerde zij daarom een kaartenactie voor de zorgmedewerkers van Rijnstate.

Door Hilde Wijnen

“Nee, het gaat niet om ons. Het gaat om de mensen in de zorg. Zij zijn belangrijk, niet wij.” Marja van Tooren heeft zojuist persoonlijk de opbrengst van de kaartenactie voor het zorgpersoneel van Rijnstate naar het ziekenhuis gebracht. Er zijn 375 kaarten geschreven. Vanochtend zijn ze nog geteld. Een aantal kaartjes is volgepend met persoonlijke verhalen, soms staat er alleen een groet, een wens of een bedankje op. Allemaal zijn ze bedoeld om de zorgmedewerkers van Rijnstate een hart onder de riem te steken. “Het is heftig wat die mensen meemaken”, vertelt Marja. “Ze hebben het echt moeilijk. We wilden graag wat positiefs brengen.”

De afgelopen weken hebben Marja en haar man Michel hun hele netwerk aangespoord om mee te helpen zo veel mogelijk bemoedigende kaarten te schrijven. De eigenaren van wijnwinkel Henri Bloem aan de Amsterdamseweg schreven de drieduizend klanten in hun bestand aan, posten oproepjes op Facebook en Instagram en ook op het bord buiten de winkel stond hun boodschap te lezen. Op rijm nog wel: Wat u hier kunt achterlaten, is een leuke wens op kaart. Voor onze zorghelden in Rijnstate, zij zijn uw aandacht meer dan waard. 

Hoewel veel mensen gehoor gaven aan de oproep, is het doel van vijfhonderd kaarten niet bereikt. “Jammer”, vindt Marja. “Ik had er meer van verwacht. We hebben een groot bereik, onze berichten zijn vaak gedeeld en iedereen vond het idee superleuk, maar om dat extra stapje te zetten en daadwerkelijk een kaart te schrijven, dat is dan blijkbaar toch net te veel. Maar sommige mensen hebben juist ontzettend veel moeite gedaan. Uitgebreide brieven heb ik gezien, een hele schoolklas heeft tekeningen gemaakt en een oudere dame die een behoorlijk eindje weg woont, is speciaal helemaal hier naar toe gekomen om een kaart op de post te doen.”

De actie heeft zeker wat opgeleverd, volgens Marja. “Met een kaartje een glimlach ontlokken aan de ontvanger, is heel leuk om te doen. Maar ook de schrijver krijgt er een goed gevoel van. Wat positiviteit in deze chagrijnige tijd, dat is zeker niet verkeerd.” 

De kaarten gaan naar de mensen die werken op de Spoedeisende Hulp, de IC en de Covid-afdelingen. “Wat de zorgmedewerkers ervan vinden, weten we niet. Dat geeft niks. We willen ze vooral niet lastig vallen. Ze hebben het veel te druk”, stelt Marja nuchter. Dan, lachend: “Wij ook trouwens! Dus ik ga weer aan het werk, als je het niet erg vindt. Als je maar opschrijft dat het om de zorg gaat, dát is het allerbelangrijkste.”