Rosa da Silva treedt 4 december op in Posttheater.
Rosa da Silva treedt 4 december op in Posttheater. Foto:

Voorstelling 'Daar moet je heen'

ARNHEM - In 2019 won Rosa da Silva de jury- én publieksprijs bij het Amsterdams Kleinkunst Festival. Op zaterdag 4 december speelt ze in de Kleine Zaal van het Posttheater in Arnhem haar voorstelling 'Daar moet je heen'. Haar Portugese vader, haar overleden moeder, haar optreden in de Mini Playbackshow, de fado en Klazienaveen, het dorp waar ze vandaan komt. Ze spelen allemaal een rol in de allereerste voorstelling van cabaretière Rosa da Silva. Een bonte mix van grappige en ontroerende verhalen, hilarische personages en een bak liedjes. Gezongen met een prachtstem. Aanvang 20.30 uur, entree 17,00 euro.

Conservator 
ontvangt prijs voor proefschrift

ARNHEM - Dr. Hans Piena, conservator Werken bij het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem heeft de Mr. J.W. Frederiksprijs in ontvangst mogen nemen. Deze prijs wordt toegekend aan de beste publicatie op het gebied van de toegepaste kunst en kunstnijverheid, die in de drie voorgaande jaren is verschenen. Piena ontvangt de prijs voor zijn proefschrift uit 2020: ‘Kleurrijk Nederland. Beschilderd meubilair tussen 1600-1930’. Piena: “Ik zie het als erkenning voor een nieuwe benadering in de academische studie naar museumvoorwerpen: die van de ontleding, technologische aspecten, materiaalsoorten, constructie, productiesporen, gebruikssporen. Daar eerst een groot referentiekader van opbouwen en dan pas gaan vergelijken met archiefstukken en wat men er eerder over publiceerde. Zij die de wetenschap in versnelling brengen zijn niet degene die de bestaande literatuur uitpluizen maar zij die de wereld zelf eens onder een andere loep leggen."

Wandeling

ARNHEM - De boswachters van Geldersch Landschap & Kasteelen verzorgen op woensdag 1 december 'een gezonde wandeling' over landgoed Mariëndaal. Onderweg krijgt u informatie over onder meer belangrijke mensen in de lokale geschiedenis, natuur en cultuur. Vooraf online reserveren is noodzakelijk. De wandeling start om 13.30 uur en duurt ongeveer 2 tot 2,5 uur. Afstand: circa 4 kilometer. Deelname: 5,00 euro p.p., kinderen 4 t/m 12 jaar 2,50 euro p.p., donateurs gratis op vertoon van een geldige GLK donateurspas. Meer informatie en online reserveren: www.glk.nl/activiteiten..

De rechtvaardigen

VELP - Op uitnodiging van Stichting Cultureel Podium Jansen & De Feijter brengen Jan Brokken (tekst), Lidy Blijdorp (cello) en Tobias Borsboom (piano) op dinsdag 30 november hun tekst- en muziekprogramma De rechtvaardigen in de Grote Kerk in Velp. Brokken draagt twee verhalen voor uit zijn internationale bestseller De rechtvaardigen, één over de redder, de Nederlandse consul in Litouwen Jan Zwartendijk, en één over geredde Joodse vluchtelingen Leo en Bella Adler. Aangrijpende verhalen over een van de grootste reddingsoperaties uit de Tweede Wereldoorlog.
Blijdorp en Borsboom voeren werken uit van Dmitri Sjostakovitsj, de Nederlandse componist Henriëtte Bosmans, Maurice Ravel, Max Bruch, Ernest Bloch en Franz Schubert. Het programma bestaat uit twee delen van elk vijftig minuten. Aanvang 20.00 uur. Kaarten (17,50 euro) bestellen via www.eenpassievoorboeken.nl

Try-out Helsen 
in Posttheater

ARNHEM - Wat heeft de wereld nodig? Eenvoudige vragen. En eenvoudige vragen vragen om ingewikkelde antwoorden. Dat komt goed uit. De Vlaamse cabaretier Wim Helsen bulkt van dat soort antwoorden en geeft ze in een try-out van zijn nieuwe voorstelling 'Niet mijn apen, niet mijn circus' op vrijdag 3 en zaterdag 4 december in het Posttheater in Arnhem. Aanvang 20.30 uur, kaarten 20 euro. Radicale antwoorden, geheimzinnige antwoorden, willekeurige antwoorden. Hij heeft ze allemaal. En hij deelt ze graag met jou. Hij heeft het beste met je voor. 


Hij weet precies waar jij behoefte aan hebt. Dat voelt hij aan. Feilloos. Hij vertelt je dingen waarvan je niet eens wist dat je ze wilde weten. Kom dus maar. Leg hem maar een vraag voor. En hoor wat hij zegt. Hoor je het? Hij zegt: 'Niet mijn apen, niet mijn circus'.