Terry van Gurp praat voor het voormalig atelier van Arno Arts met Leon Tebbe over de muurschildering van Museum Arnhem. (Foto: Hilde Wijnen)
Terry van Gurp praat voor het voormalig atelier van Arno Arts met Leon Tebbe over de muurschildering van Museum Arnhem. (Foto: Hilde Wijnen)

Cadeau Museum Arnhem ligt velen zwaar op de maag

Algemeen

ARNHEM - Het kan niemand ontgaan zijn: Museum Arnhem is honderd jaar geworden en doet de stad een aantal muurschilderingen cadeau. Drie zijn er af, de vierde is voor Klarendal. De muur in kwestie is voorbehandeld, het openingsfeestje staat gepland. Kwestie van schilderen en klaar is Klarendal. Maar is de buurt er eigenlijk wel blij mee?

Door Hilde Wijnen

Museum Arnhem liet Klarendal kiezen uit drie kunstwerken uit de eigen collectie. De buurt stemde voor Gesprek in de sneeuw van Helma Pontus. Maar niet iedereen is het daar mee eens. Sommige buurtbewoners zien liever een werk van de in 2018 overleden Klarendalse kunstenaar Arno Arts aan de muur. 

Ontroerend

De weduwe van Arts, Terry van Gurp, woont tegenover de muur waar het allemaal om gaat, die in de Tedingstraat. “Ik kreeg van verschillende buurtbewoners de vraag waarom er niet een werk van Arno op de muur kon komen te staan. Dat vond ik zo ontroerend en sympathiek dat ik het heb voorgesteld aan Museum Arnhem. Ze hebben werk van hem in de collectie, dus waarom niet? Het zou me heel dierbaar zijn als het zou gebeuren. Arno is van Klarendal. Iedereen kende hem ook.”

Gesprek

Museum Arnhem nodigde Terry uit voor een gesprek. Daar kwam uit dat de werken van Arts zich volgens het museum niet lenen voor een muurschildering. Terry is het daar niet mee eens. “Ik heb twee ontwerpen gemaakt om te laten zien dat het wel kan. Die schilderingen zijn kleiner en passen veel beter op deze plek.” 

Niet geschikt

“De muur in de Tedingstraat is helemaal niet geschikt voor zo’n grote muurschildering. Hij zit in een steegje, er staat een boom voor, je hebt er niet goed zicht op, hij staat veel te dicht op de huizen ertegenover én de muur is onderdeel van een groenplan. Ik weet zo een stuk of drie muren waar die muurschildering van het museum veel beter uitkomt.”

Om erachter te komen wat de Klarendallers vinden van de invulling van de muur op de Tedingstraat, startte Terry een eigen enquête. Of Museum Arnhem iets met de uitslag ervan gaat doen is maar de vraag. “Ik denk dat het er toch gewoon komt”, aldus Terry. 

Gemiste kans

“Een gemiste kans, vind ik. Je kan zo veel meer doen met zo’n project. Het Mauritshuis in Den Haag heeft bijvoorbeeld ter ere van zijn jubileum kunstenaars gevraagd muurschilderingen te maken die geïnspireerd zijn op werken uit het museum. Kijk, dan ben je met kunst bezig. Ik snap dat Museum Arnhem bezig is met het vergroten van de zichtbaarheid in de stad, maar mag het ietsje inhoudelijker?”

Twee werken

De toekomst zal uitwijzen hoe het verder zal gaan met de muur aan de Tedingstraat. Als ze mocht kiezen, dan wist Terry het wel. 

“Een werk van Arno aan de overkant en Helma op een passende plek ergens anders in de wijk.” Met een knipoog: “Oftewel, zeg maar nee, dan krijg je er twee. Dat zou het mooist zijn.”