Elisa, de dochter van wethouder Martien Louwers (groene jas), geeft een brief aan mevrouw Doortje van Hest. Rechts de 'postbode'. (Foto Ellen Koelewijn)
Elisa, de dochter van wethouder Martien Louwers (groene jas), geeft een brief aan mevrouw Doortje van Hest. Rechts de 'postbode'. (Foto Ellen Koelewijn)

Project Letter voor Letter in Klarendal en Sint Marten

Algemeen

ARNHEM - Een brief schrijven aan een onbekende wijkbewoner. Of een brief ontvangen uit de buurt van zomaar een bewoner. Uitdagend en spannend is het. Een uitgelezen kans om mensen met elkaar in contact te brengen. Dat geldt voor het project Letter voor Letter in de Arnhemse wijken Klarendal en Sint Marten. 

Door Vincent Bos

De initiatiefnemers hebben geen idee hoeveel mensen mee willen doen. Wel zijn ze hoopvol gestemd. Want een vergelijkbaar concept is in de wijk ’t Duifje in Arnhem een succes geworden. Daar heeft stichting De Kim het project opgezet. 

De Kim is een katholieke organisatie voor maatschappelijke activering. Het succes van De Kim werkt dus aanstekelijk. Vandaar dat Villa Klarendal, het Inloophuis, Stichting Welzijn Ouderen Arnhem (SWOA), het wijkatelier en Stichting Rijnstad de handen ineen hebben geslagen om Letter voor Letter ook in de wijken Klarendal en Sint Marten van de grond te tillen. 

Wethouder Martien Louwers van Arnhem heeft daartoe afgelopen zaterdag de eerste brief overhandigd aan een bewoonster van de straat Onder de Linde. In de hoop dat er nog vele brieven volgen. 

Eenzaamheid

“We hebben nagedacht hoe we de eenzaamheid onder bewoners kunnen aanpakken. Oplossen kunnen we de eenzaamheid niet, wel verlichten”, zegt Karin Veldkamp van het opbouwwerk Arnhem Noord West. 

De achterliggende gedachte daarbij is om ontmoetingen tussen mensen tot stand te brengen. Waarbij ze aantekent dat eenzaamheid geen specifiek probleem in deze wijken is. “Eenzaamheid speelt overal”, zegt ze.

De bewoners ontvangen een leuke kaart als start van het project. Die wordt huis aan huis verspreid door de ‘postbode’, een inwoner uit de wijk. De aansprekende kaarten zijn gemaakt door het wijkatelier. De bewoners worden zo aangemoedigd om brieven te schrijven maar ze kunnen ook aangeven dat ze liever een brief willen ontvangen. De actie start eerst in Klarendal en wordt later uitgerold naar Sint Marten.

De organisatoren hopen zo wijkbewoners wat geluksmomenten te bieden. ‘Want hoe mooi is het om een brief of kaart te ontvangen en nog beter als daar een regelmatige correspondentie uit voort komt’, schrijven ze. “Het kan een brief zijn van een bewoner van 19 aan een bewoner van 89 jaar. Je weet niet aan wie je schrijft, noch ken je het geslacht van de persoon of de leeftijd”, verklaart Veldkamp. 

“Er is gekozen voor een geschreven brief. Dat is toch persoonlijker dan een tekst die je op de computer intikt en uitprint en waarbij je woorden kunt deleten als je iets anders wilt schrijven. Bij een brief moet je nadenken. Je neemt er de tijd voor om er een te schrijven. Het handschrift maakt het juist zo persoonlijk.” 

In de wijk ‘t Duifje waren er volgens haar snel zo’n 20 tot 22 mensen die meededen. Zeg maar dat er elf koppels zijn gevormd die nu met elkaar corresponderen. Ze hoopt dat in Klarendal en Sint Marten bewoners al even enthousiast reageren.