GroenLinks Arnhem: ‘Bomen verliezen bescherming’

Algemeen Kort nieuws

ARNHEM - “Voor de gemeenteraadvergadering van woensdag 24 november hebben VVD, D66, CDA en Arnhem Centraal een voorstel ingediend om de bescherming van bijzondere bomen te verminderen. GroenLinks is hier fel op tegen. Helaas, met steun van verschillende partijen zal het voorstel voor het verwijderen van bescherming van deze belangrijke en zeldzame bomen waarschijnlijk aangenomen worden.”

GroenLinks-wethouder Cathelijne Bouwkamp vroeg de gemeenteraad om ongeveer 1500 bijzondere, zeldzame of nuttige bomen in Arnhemse tuinen toe te voegen aan de lijst met 857 waardevolle bomen die in de parken en straten van de Gemeente Arnhem staan. Dit is een uitwerking van een aangenomen voorstel in de gemeenteraad. 

Naast hele oude of zeldzame bomen, is de wethouder van plan om bomen op de minst groene of heetste plekken in de stad de ‘titel‘ waardevolle boom te geven, extra te beschermen en de eigenaren gratis tips en advies te geven over onderhoud en boomgezondheid. Ook bomen die belangrijk zijn voor andere planten en dieren, zoals bijen, vlinders, vogels en kleine zoogdieren, wil de wethouder deze titel en bescherming geven.

“VVD, D66, CDA en Arnhem Centraal zien het niet zitten om deze bomen beter te beschermen en komen met een voorstel om deze bomen nog minder te beschermen. Zij vinden het belangrijker om zonder overleg met buren en gemeente deze bomen te kunnen kappen”, aldus GroenLinks-raadslid Joël van der Loo. 

Van der Loo snapt de keuze van deze partijen helemaal niet: “GroenLinks vraagt al jaren om het beschermen van ons groen en bomen, vooral als dit bijdraagt aan een groener, koeler en gezonder Arnhem. Het maakt ons verdrietig dat een meerderheid van de gemeenteraad aan de ene kant zegt bomen ook belangrijk te vinden, maar kiezen voor minder bescherming en kappen zonder overleg.“

“Als dit voorstel van deze vier partijen wordt aangenomen zal het gemeentebestuur door dit besluit genoodzaakt zijn om het uit te voeren en het makkelijker maken van kap van deze waardevolle bomen met lede ogen aan te zien.”