Handen los bij de defibrillator met Tileman Verkerk (rechts) en Rufly Camonier. (Foto: Ellen Koelewijn)
Handen los bij de defibrillator met Tileman Verkerk (rechts) en Rufly Camonier. (Foto: Ellen Koelewijn) Foto:

EHBO Arnhem-Zuid kan wel nieuw bloed gebruiken

Algemeen

ARNHEM - In een normaal voorjaar zijn ze elke week paraat. Je komt ze overal tegen bij sporttoernooien en kleinschalige evenementen. We hebben ze een tijd gemist in het straatbeeld. Maar ze zijn er nog steeds, de EHBO’ers in ‘zuid’. Al hoopt de afdeling Arnhem-Zuid wel op nieuwe aanwas. 

Door Vincent Bos

De coronapandemie heeft veel veranderd. Stond de agenda eerst vol met afspraken, nu stuit Marja Cobben vaker op lege bladzijden dan haar lief is. De voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Vereniging EHBO Arnhem-Zuid ziet nog een andere ontwikkeling die lichte zorgen baart: een gestage afname van het aantal leden. 

Minder leden

“Als mensen met pensioen gaan, stoppen ze vaak met het vrijwilligerswerk. Dat merken we bij de EHBO Arnhem-Zuid. Het is weliswaar een geringe afname van het ledental, maar toch. We hebben wel eens 110 tot 115 leden gekend, nu hebben we 87 leden”, aldus Marja Cobben. Dat is inclusief de ereleden, de lotusvrijwilligers, het kader en een arts. “Het is niet zo dat de nood aan de man is, maar we hebben er wel graag weer wat leden bij. Als we worden ingezet bij evenementen kunnen we nog steeds aan die vraag voldoen.” 

1940

Haar afdeling zag in 1940 het levenslicht. Dat had alles met de Tweede Wereldoorlog te maken. Het zuidelijk deel van Arnhem raakte afgesloten van noord. Om hulp te kunnen verlenen aan slachtoffers en eerstehulpverleners op te leiden, werd op 12 mei van dat jaar EHBO Arnhem-Zuid opgericht. 

Deze hulpverleners worden vaak gevraagd als er sporttoernooien zijn of bij kleinere evenementen. Bij activiteiten in bijvoorbeeld Gelredome worden ze overigens niet ingezet. “In de maanden mei en juni worden we elke week wel ergens gevraagd. Bijvoorbeeld voor een rommelmarkt, maar ook door de hockeyclub als er toernooien zijn. Maar ja, door corona lagen al die activiteiten stil. We zijn dit jaar nog niet benaderd. Veel evenementen zijn er immers niet.” 

“Oefenen was er voor ons ook al niet bij. Want bij een cursus raak je elkaar toch aan en dat werd afgeraden. Digitaal oefenen is de oplossing niet. Je kunt dat niet echt een ongeval nabootsen”, verklaart Cobben, die aangeeft dat Arnhem qua hulpverlening is verdeeld over verschillende organisaties. Haar vereniging opereert toch vooral ten zuiden van de Rijn. 

Lotusvrijwilligers

Bij dergelijke oefeningen worden lotusvrijwilligers ingezet die ervoor zijn opgeleid om zo realistisch mogelijk de rol van slachtoffer van een ongeval te vervullen. Maar met de anderhalve metermaatregel van de overheid was een dergelijke grootschalige oefening onmogelijk. Inmiddels heeft de EHBO-vereniging Arnhem-Zuid de draad weer opgepakt met herhalingscursussen en reanimatielessen in de Maarten van Rossemschool aan de Groningensingel. 

Op 18 januari worden de beginnerscursussen weer opgepakt. Wie interesse heeft in zo’n beginnerscursus en de gelederen van de vereniging wil versterken, kan zich via de website tot de hulpverleningsorganisatie wenden, ga naar de website www.ehbo-Arnhem-Zuid.nl