Leerlingen planten struiken.
Leerlingen planten struiken. Foto:

Scholen in actie voor groener schoolplein

Algemeen

ARNHEM - Sinds 2007 zijn basisscholen de Arabesk en de Schatgraaf (gelegen in de Schuytgraaf) al bezig om het schoolplein te veranderen. Dat plein is destijds uitgeroepen tot ‘meest troosteloze schoolplein van Arnhem’. “We waren uiteraard niet blij met deze ‘eretitel’ en zijn daarom begonnen met geld inzamelen voor speeltoestellen. Deze zijn op beide pleinen geplaatst, maar het resultaat stemde nog niet tevreden.”

Afgelopen vrijdag is een enthousiaste groep kinderen van de Arabesk, de Schatgraaf en de SKAR begonnen met ‘tegels wippen’. Vandaag hebben de kinderen een ligusterhaag geplant. De volgende stap is het planten van bomen aan de zuidkant van het plein. De vergroening van het schoolplein is hiermee begonnen. We staan te trappelen om nog meer te realiseren, maar zijn afhankelijk van toezeggingen door de gemeente en aangevraagde subsidies. Met een beetje goede wil kunnen de kinderen binnen afzienbare tijd beschikken over een groen, uitdagend (en bij warm weer schaduwrijk) schoolplein. Ook de buurt zal daar blij mee zijn, want het schoolplein wordt na schooltijd nog volop gebruikt voor diverse activiteiten.”

 Saai

“Kinderen gaven eerder aan dat het plein veel te saai is en hebben uitgetekend hoe zij het plein zouden willen. Daarbij zoeken ze vooral een omgeving met uitdagende speeltoestellen met mogelijkheden om te ontdekken, samen te spelen en te bewegen. Daarnaast is er behoefte aan schaduwplekken, waar je op hete dagen de hittestress kunt ontlopen. Ook ouders en leerkrachten zouden voor hun kinderen een ander plein willen.”

Daarom hebben de Arabesk, de Schatgraaf en de Skar de handen ineen geslagen en samen met een groep ouders plannen gemaakt om het schoolplein te vernieuwen en te vergroenen. “Helaas is dit een traag proces. Een MFC heeft met veel betrokkenen te maken en de besluitvorming verloopt daardoor via vele schijven. Verder kwam er nog een verbouwing tussendoor die het proces vertraagde en vervolgens gooide Corona roet in het eten.”

“Als gevolg van de verbouwing heeft  de overkapping plaats gemaakt voor lokalen, waardoor er een schaduwrijke speelplek is verdwenen. Met name aan de zuidkant van het schoolplein is het ’s zomers ontzettend heet en is er nauwelijks een schaduwrijk plekje te vinden, daarom moest hier snel iets aan gebeuren. En dat gebeurt nu.”