Klarendal Jazzorkest.
Klarendal Jazzorkest. Foto:

Optreden Klarendal Jazzorkest in Club Rembrandt Arnhem

Algemeen

ARNHEM - Klarendal Jazzorkest speelt zondag 14 november in Club Rembrandt aan het Velperplein 10 in Arnhem. Met medewerking van gastvocalisten Joanne Belgrave en Ralph van Zwieten. Aanvang 15.00 uur. Toegang: 7,50 euro. Tickets bestellen: www.clubrembrandt.nl.

Ooit ontstond het Klarendal Jazzorkest (KJO) in de bekende Arnhemse volkswijk. Vandaar de naam van deze big band, die onder de leiding van Guus Tangelder steeds andere uitdagingen aangaat. KJO bestaat uit een uniek en verfrissend samenraapsel van professionals, semi-professionals, ambitieuze liefhebbers en ArteZ-(conservatorium)talenten. Kenmerkend is de leeftijdsopbouw: in KJO spelen zowel twintigers als zestigers. Zij hebben een gezamenlijke missie: de big bandtraditie levend houden en voor de actuele uitingen van deze jazzcultuur een nieuw publiek aanboren.

Springlevend orkest

Het repertoire is breed en gevarieerd. Naast ambitieuze composities van Bob Mintzer, Mike Manieri en Jaco Pastorius, met een stevige, funky ondergrond, speelt KJO klassiekers in de soepele swingtraditie van Count Basie en arrangeur Sammy Nestico. Moderne, bebop-georiënteerde jazz wordt afgewisseld met aangrijpende ballads. Tijdens twee of drie kernachtige sets maakt het publiek kennis met een springlevend orkest in ontwikkeling.

Solisten

KJO verwelkomt op 14 november twee vocalisten, die aan enkele arrangementen van bekende songs hun stem lenen: Joanne Belgrave en Ralph van Zwieten.

Joanne Belgrave begon met zingen toen ze twaalf jaar was. Daarna was ze niet meer te stoppen. Haar eerste bandervaringen had ze op de middelbare school in een reggaeband en later in een funkband. Vanaf haar achttiende vormde ze met twee vriendinnen een trio. In de hiphop- en swingbeatperiode maakten zij eigen teksten op de muziek van de beat creators met wie zij samenwerkten. Deze formatie toerde door het hele land.

In 2000 werd ze leadzangers in een coverband die haar achternaam als bandnaam nam. ‘Belgrave’ speelde eerst voornamelijk pop/rock. In latere jaren werd het repertoire vervangen door soul en funk, weldra met versterking door een blazerssectie. Deze band heeft ruim twintig jaar getoerd. De laatste tien jaar zong Joanne in meerdere kleine en grotere formaties, op bijzondere plekken en bij speciale gelegenheden. Met een gelegenheidsformatie stond ze op de zwarte cross. In de afgelopen zes jaar maakte ze deel uit van Boom Like That, een Dire Straits coverband. De vaste formaties heeft ze inmiddels verlaten, op zoek naar nieuwe uitdagingen. Een gastoptreden bij Klarendal Jazzorkest past daar goed bij.

Ralph van Zwieten begon met zingen bij Albert Heijn, in het magazijn en tijdens het vakkenvullen. Later kreeg dat een meer serieuze voortzetting, in een klassiek koor. Vijf jaar geleden begon Ralph te zingen in pop- en rockbands, op vele festivals en bij gelegenheden als het bevrijdingsfestival in Wageningen. De laatste paar jaar is hij ook actief als jazz-zanger, onder meer bij big bands.

www.klarendaljazzorkest.nl

Afbeelding
Joanne Belgrave.
Ralph van Zwieten.