Oprichter Introdans, Ton Wiggers, geeft dansles in woonkamer, 1976.
Oprichter Introdans, Ton Wiggers, geeft dansles in woonkamer, 1976. Foto: Introdans

Historische Herberg over Introdans, Arnhemse eikels en Rijnverlegging

Algemeen

ARNHEM - De Historische Herberg Arnhem houdt vrijdag 12 november een bijeenkomst in de Molenplaats Sonsbeek. De Herberg gaat in op actuele historische thema’s in Arnhem zoals het vijftigjarig bestaan van Introdans, de Rijnverlegging in 1530 door Karel van Gelre en de vroegere traditionele eikel-inzameling van de Heidemij in Arnhem. Aanvang 17.00 uur. 

In ‘Het gouden verhaal van Introdans’ vertelt Jeannette Eijgenraam, hoofd Communicatie van het dansgezelschap, over de vijftigjarige geschiedenis van dit vermaarde Arnhemse dansinstituut. Die geschiedenis is gepaard gegaan met vele avonturen, pieken en dalen: een bewogen geschiedenis op verschillende Arnhemse plekken. Een plaatselijk dansinitiatief vanuit de woonkamer van een Arnhems herenhuis groeide uit tot het veroveren van de internationale podia. Dans verbindt niet alleen mensen met elkaar, maar Introdans heeft zich ook aan en met Arnhem verbonden.

Rijnverlegging

Tot 1530 stroomde de Rijn niet direct langs Arnhem, maar liep de rivier vanaf Malburgen in een grote meander zuidwaarts om de Arnhemse Stadswaard heen, om bij de Rijnpoort (het huidige Roermondsplein) weer uit te komen. In dat jaar gaf hertog Karel van Gelre de opdracht om de rivier te verleggen door de Stadswaard te doorgraven. Daarmee kwam Arnhem echt aan de Rijn te liggen.

Het is één van de vele bekende mijlpalen in de Arnhemse geschiedenis, maar waarom werd dit kostbare project juist in dat jaar ondernomen en hoe werd het betaald? En wie moesten het zware werk verzetten? Daar was tot nu toe vrij weinig over bekend, maar door zijn promotieonderzoek kan dr. Rudolf Bosch op basis van de Arnhemse stadsrekeningen een levendig beeld schetsen van de Arnhemse Rijnverlegging.

Zaadpakhuis

In de Arnhemse bossen werden decennialang door de schooljeugd eikeltjes en beukennootjes geraapt. Om het zakgeld wat aan te vullen kon je tegen een kleine vergoeding dit inleveren bij het zaadpakhuis van de Heidemaatschappij aan de Nieuwe Kade. Daar begonnen de boomvruchten soms aan een internationale reis, maar dat is maar een deel van het verhaal. Arnhemdeskundige Geert Visser blikt via de herinneringen aan zijn vader, die jarenlang chef van het zaadpakhuis was, terug op deze bijzondere herfstactiviteit.

De Historische Herberg is op vrijdag 12 november, van 17.00 tot 19.00 uur in de Molenplaats Sonsbeek, Zijpendaalseweg 24a. De toegang is gratis en de geldende Corona-maatregelen (o.a. Coronapas via QR-code) zijn van kracht. Er is gelegenheid voor bezoekers om een korte historische mededeling te doen.

Opslagplaats eikels Heidemij Arnhem, 1979.
Arnhem en de verschillende Rijnbeddingen rond 1560. Kaart van Jacob van Deventer.