Beeld uit de tentoonstelling.
Beeld uit de tentoonstelling. Foto:

Tijdelijke expositie 'Buitengewone
geschiedenis. Transgender in Nederland'

GROESBEEK - “Ik heb geleefd op wat mijn hart mij vertelde. Gevochten om mezelf te zijn. Eigenlijk moet ik dat nog steeds.” 

Dit vertelde Aaïcha Bergamin (1932-2014). Omdat ze leefde als de vrouw die ze van binnen was, werd ze lastig gevallen, verstoten, gearresteerd en gedwongen opgenomen. Maar ze bleef staan voor wie ze was, reisde de wereld over en vocht voor toegang tot medische zorg en het woord ‘vrouw’ in haar paspoort. Ze keek tevreden terug op haar leven. 

Het verhaal van Aaïcha is één van de velen in de expositie Buitengewone geschiedenis. Transgender in Nederland, een tijdelijke tentoonstelling gemaakt door historicus Alex Bakker en IHLIA (Internationale erfgoedorganisatie op het gebied van lhbti-personen). Te zien in het Vrijheidsmuseum in Groesbeek van 6 november t/m 31 december.

De tentoonstelling vertelt het verhaal van de lange weg van uitstoting en vooroordelen naar emancipatie en erkenning. Zeventig jaar geschiedenis van trans personen in Nederland komt samen in een visueel rijke expositie met levensgrote portretfoto's, filminterviews en unieke objecten. Persoonlijke verhalen tonen de moed die mensen hebben (gehad) om zichzelf te zijn, dwars tegen maatschappelijke beelden en verwachtingen in.
"Sinds het museum in 2019 haar naam veranderde van Bevrijdingsmuseum naar Vrijheidsmuseum, toont ze naast zelfgeproduceerde tentoonstellingen over onderwerpen gerelateerd aan de Tweede Wereldoorlog ook producties van anderen over vrijheid door de jaren heen en vandaag de dag. ‘Buitengewone Geschiedenis' past perfect in onze nieuwe brede programmering”, vertelt conservator Rense Havinga.www.vrijheidsmuseum.nl