De buurtconciërges van Klarendal koken een lekker maaltje voor hun buren. (Foto: Hilde Wijnen)
De buurtconciërges van Klarendal koken een lekker maaltje voor hun buren. (Foto: Hilde Wijnen)

Klarendalse koks starten actie: ‘Koken voor buren’

Algemeen

ARNHEM - De koks van Landenkookgroep Klarendal koken sinds een jaar elke donderdag voor een appel en een ei een voedzaam maaltje voor Klarendallers die het kunnen gebruiken. De maaltijden worden aan de deur bezorgd. Het initiatief is een groot succes, maar de bodem van de schatkist is in zicht. Om maaltijden uit te kunnen blijven delen, is de Landenkookgroep een inzamelingsactie gestart.

Door Hilde Wijnen

“Het begon in coronatijd. Onze koks zaten met de handen in het haar zich verschrikkelijk te vervelen. Zo opgesloten in huis zitten, dat is psychisch niet gezond. Voor niemand. Dus we dachten: we gaan iets doen voor de mensen in de buurt! En dat is het uitdelen van maaltijden geworden.” Aan het woord is Rick Jansen. Hij is coördinator van de Landenkookgroep Klarendal, bovendien een van de initiatiefnemers. 

Zo’n 25 vrijwilligers telt de groep. Syrië, Iran, Finland, Suriname, Afghanistan, de Dominicaanse Republiek, ruim tien jaar al koken koks uit alle windstreken elke tweede en laatste dinsdag van de maand de heerlijkste gerechten. Zo’n 40 mensen schuiven tweewekelijks aan om gezamenlijk te smullen. MFC Klarendal is hun thuisbasis. “Onze groep heeft echt zijn eigen dynamiek”, vertelt Rick. “We gaan ervoor, iedereen mag meedoen. We kijken niet naar afkomst of beperking. We vragen: wat kan je wél? En door samen te eten, benadruk je ook de positieve kanten van een cultuur.” 

Tot corona het onmogelijk maakte om samen aan tafel te zitten. Maar een maaltijd delen kan op verschillende manieren. Elke donderdag koken wisselende koks van de Landenkookgroep in Inloophuis Sint Marten steeds weer een ander potje voor de mensen in de buurt, inclusief bezorgservice. 

Regelmatig staan zelfs de Klarendalse buurtconciërges in de keuken van het Inloophuis. De enige die niet in de pannen roert is Rick. Lachend: “Zelf kook ik nooit. Dat is niet mijn hobby. We hebben allemaal onze eigen talenten. Ik zorg ervoor dat alles op rolletjes loopt, dat iedereen lol heeft, ik doe de planning en ben aanspreekpunt. Nee, als je kijkt naar mijn kookkunst, dan heb ik ook een beperking!”

Zo’n 25 tot 30 mensen maken wekelijks dankbaar gebruik van het uitdeelmaaltje. De kostprijs voor de maaltijden is vier euro per bord. Twee derde van de mensen betaalt de helft. De rest eet gratis een hapje mee. Rick: “We hadden wat budget uit het bewonersoverleg en ondanks dat onze koks heel goed inkopen, raakt dat nu op. Wat zou het mooi zijn als wijk- of stadsbewoners die het goed hebben, een bijdrage kunnen leveren aan een maaltijd voor hun buren.” 

Klarendallers en mensen uit Spoorhoek en Sint Marten die met de pot mee willen eten, kunnen zich zelf aanmelden. Bovendien komen er wijkbewoners binnen via Inloophuis Sint Marten, Villa Klarendal, Vitale Verbindingen, de Wasplaats, Rijnstad of SWOA. Na elke aanmelding is er een kennismaking. En ook daarna, als de vrijwilligers op de stoep staan met een verse maaltijd, is er tijd voor een praatje. “Of een knipoog, maar net waar mensen behoefte aan hebben.”


www.doneeractie.nl/landenkookgroep-klarendal-maaltijden-uitdelen/-56442