Materialen oud zwembad hergebruikt bij renovatie Arnhemse bruggen

Algemeen Kort nieuws

ARNHEM - Op sportpark Valkenhuizen is sinds juni een nieuw zwembad in gebruik. Maar wat te doen met het oude zwembad? “Circulair oogsten. Wij slopen niet, wij oogsten”, aldus de gemeente Arnhem.

Circulair slopen is het zodanig slopen van gebouwen dat de grondstoffen die vrijkomen in andere projecten toegepast kunnen worden. “Het is een belangrijke schakel in de Circulaire Economie. Bij het oude zwembad Valkenhuizen hebben we de eerste stap vooruit gezet, hier wordt circulair geoogst. Het oude zwembad wordt gedemonteerd waarbij materialen en producten vrijkomen. Materialen als beton, glas, hout en metaal worden gescheiden ingezameld en gebruikt om weer nieuwe materialen van te maken. Producten zoals onder andere de glijbaan, balustrade, stalen balken, kledingkastjes, kozijnen en deuren worden ergens anders weer hergebruikt. Zo wordt bijvoorbeeld een deel van de staalprofielen toegepast in de nieuwe sporthal aan de Middachtensingel en een deel wordt gebruikt bij de renovatie van bruggen in Arnhem. Op deze manier hebben meerdere plekken in de stad profijt van circulair oogsten”, aldus de gemeente Arnhem.

Als de sloop is afgerond liggen de zwembaden en de kelders open. Dat wordt gebruikt als waterdepot. “In dat depot wordt 5 miljoen water opgeslagen wat van het sportcomplex komt en met dit water worden in droge tijden de sportvelden besproeid zodat dit niet meer met schoon grondwater hoeft te gebeuren. Als het waterdepot klaar is heeft het een betonnen dek waarop een parkeerplaats wordt aangelegd. Zo zal het waterdepot niet storend zijn voor de openbare ruimte en is er weer voldoende parkeergelegenheid voor auto’s en fietsen.”

 Meer werkgelegenheid

Het circulair slopen heeft nog meer voordelen gebracht. Wethouder Circulaire Economie en Sport Jan van Dellen: “Ik ben ontzettend blij dat we het oude zwembad een belangrijke functie hebben kunnen geven voor de stad. Zonder dat je het door hebt worden de materialen op meerdere plekken ingezet. We hebben een projectbudget gekregen voor het slopen op een traditionele manier. Dat we samen met ondernemers hebben bereikt dat we nu binnen bestaand budget circulair kunnen slopen maakt mij erg trots. We doen hiermee iets terug voor de stad en zorgen voor een oplossing voor onze schaarse grondstoffen. Daarnaast levert circulariteit meer werkplekken op omdat alles nu netjes en heel gedemonteerd moet worden. Dit vraagt meer inzet. Dit zal zeker niet het laatste circulaire project zijn in Arnhem!”