De initiatiefnemers van Arnhem Eagles vlnr: Han Bakker, Mariëlle Silvius, Wieb Pilon en Willemien Berkers (Bob Groenendijk ontbreekt op de foto).
De initiatiefnemers van Arnhem Eagles vlnr: Han Bakker, Mariëlle Silvius, Wieb Pilon en Willemien Berkers (Bob Groenendijk ontbreekt op de foto). Foto: Maaike van den Berg

OldStars Walking basketball bij Arnhem Eagles

Algemeen

ARNHEM - Bij basketbalvereniging Arnhem Eagles starten ze vanaf november met een nieuwe activiteit: OldStars walking basketball. Dit heeft niets te maken met de sterrenstatus van het team, maar alles met de trainingsvorm en de leeftijd. Op vrijdag 5 november kan iedereen er kennis mee maken tijdens een open trainingsmiddag in sporthal De Omnibus.

Petra de Kramer / Sportbedrijf Arnhem

OldStars walking basketball is een variant op basketbal waarbij je niet hardloopt. Wel wordt er gepasst, gedribbeld en geschoten met de originele basketbal. Het is daarom uitermate geschikt voor 50-plussers die op een gezonde manier en zonder blessuregevaar willen blijven bewegen. Maar de nadruk ligt op lekker bewegen en de sociale contacten.

Mariëlle is één van de initiatiefnemers en hoorde via een kennis voor het eerst over OldStars walking basketball. “Ik raakte enthousiast en polste bij ons bestuur of dit iets voor onze club zou zijn. Zij stonden er zeker open voor en ik mocht een plan gaan maken. Ik nam contact op met Han, Wiep, Bob en Willemien om dit project samen op te pakken. De voorbereiding kostte de nodige tijd, want we wilden het wel verantwoord opzetten natuurlijk. Ik heb hierbij veel hulp gehad van Carlie van Teeckelenburgh van het Ouderenfonds. De Oldstars-formule is namelijk onder andere door hen ontwikkeld. Matthijs Westerbeek, de verenigingsondersteuner van Sportbedrijf Arnhem raadde aan subsidie aan te vragen via het Arnhems Sportakkoord. Dit werd goedgekeurd, we konden echt van start!”

Gezellige contacten

Willemien heeft nog nooit gebasketbald maar is via haar zoon sterk betrokken bij de club. “Ik kende OldStars walking basketball niet, maar zag het op tv. Het leek me wel iets voor mij. Je bent er uit en hebt gezellige contacten met anderen.” Bob en Wieb gaan de trainingen verzorgen. Wieb raakte geblesseerd en kon niet meer op zijn niveau basketballen. Met OldStars walking basketball kan het weer wel. “We denken dat het iets kan toevoegen aan onze club. Het is toch fijn als je bij je eigen club kunt blijven sporten als je ouder wordt?”

Geen competitie 

“De training is voor iedereen met en zonder basketbal ervaring. We spelen geen competitie. Het gaat er vooral om dat je blijft bewegen en naderhand samen wat drinken. Dat sociale aspect is zeker een belangrijk onderdeel. Al zal er af en toe wel een fanatiek potje gespeeld worden denk ik”, aldus Bob. De training is elke vrijdag van 15.00 tot 16.30 uur in sporthal De Omnibus in Schuytgraaf.

Mariëlle: ”Bij de training maken we gebruik van het Athletic Skills Model. Dit model verbetert de beweegskills, zoals lenigheid en coördinatie. Daarbij zorgt het ook voor minder blessures. Deze trainingsvorm bevat oefenvormen die afkomstig zijn uit judo, atletiek, turnen en gymnastiek. Hiermee kunnen we veel afwisselen met de oefenvormen en de activiteit makkelijk aanpassen aan de groep.”

Open dag 

Wil je zelf ondervinden of OldStars walking Basketball iets voor je is? Vrijdag 5 november is er een open trainingsmiddag bij sporthal De Omnibus in Schuytgraaf. Iedereen kan meedoen, met of zonder basketbalervaring. De middag begint om 14.00 uur met koffie en tot 16.30 uur kun je meedoen, kijken en informatie vragen. Aansluitend is er een hapje en een drankje.