Meerderheid raad wil opvangcapaciteit vluchtelingen vergroten

Algemeen Kort nieuws

ARNHEM - Naar aanleiding van de komst van Afghaanse evacués deed het kabinet deze week weer een oproep aan alle gemeenten om reguliere opvang uit te breiden. De situatie voor deze evacuees is schrijnend en roept om barmhartigheid. Daarom heeft een meerderheid van de Arnhemse gemeenteraad (GroenLinks, ChristenUnie, DENK Verenigd Arnhem, D66, PvdA en PvdD) de handen ineen geslagen om met een motie het college van burgemeester en wethouders te vragen een noodvoorziening voor vluchtelingen te treffen.

De Taliban is na bijna twintig jaar weer aan de macht in Afghanistan. Hierop proberen veel Afghanen onder erbarmelijke omstandigheden het land te ontvluchten. In augustus stelde GroenLinks Arnhem daarom schriftelijke vragen over de mogelijkheid om opvang uit te breiden. Uit de beantwoording van het college blijkt het COA mogelijkheden ziet om extra opvang te realiseren. GroenLinks Arnhem is van mening dat de situatie met betrekking tot de evacués uit Afghanistan barmhartigheid vereist. 

GroenLinks-raadslid Marie José Navis: “We zien graag dat Arnhem een ruimhartige bijdrage levert aan de opvang van de evacués uit Afghanistan. We hebben allemaal de beelden gezien van wat zich op de luchthaven van Kabul afspeelde. De wanhoop en angst van mensen die op de vlucht zijn geslagen zijn met geen woorden te beschrijven. Maar kunnen wel wat doen. We moeten wat doen, en dat is onze barmhartigheid tonen door opvang te creëren.”

Met de Nederlandse evacuatievluchten zijn meer dan duizend mensen geëvacueerd met eindbestemming Nederland. Onder wie de lokale stafmedewerkers van de ambassade en hun gezinsleden, tolken en hun gezinsleden en Nederlanders die zich nog in Afghanistan bevonden. “Arnhem kent een geschiedenis van evacuatie en opvang. Sinds de vluchtelingencrisis biedt Arnhem dan ook ruimhartig onderdak aan asielzoekers en verstevigt de gemeente de sociale integratie door samen te werken met projecten die statushouders aan een baan helpen en de Nederlandse taal machtig te worden. Daarom willen de indieners van de motie dat het college gehoor geeft aan de dringende oproep van het kabinet om de reguliere opvangcapaciteit te vergroten en in samenwerking met het COA een tijdelijke noodvoorziening treft voor (Afghaanse) vluchtelingen.”