Leden van het naamloos collectief bij het nog liggende kunstwerk op de weide in het Openluchtmuseum. (Foto: Sara Amraoui)
Leden van het naamloos collectief bij het nog liggende kunstwerk op de weide in het Openluchtmuseum. (Foto: Sara Amraoui) Foto:

Jeugd redt Presikhaafs kunstwerk van de sloop

Bewoners verplaatsen ongevraagd metershoog werk

ARNHEM - Wethouder Cathelijne Bouwkamp onthulde afgelopen weekend een kunstwerk in het Nederlands Openluchtmuseum. Het beeld van kunstenaar Leo Geurtjens stond ruim vijftig jaar in Presikhaaf en werd gered van de sloop toen het eind juli clandestien werd verplaatst naar een nieuwe plek. De artistieke interventie, genaamd Abstract Object (1967-2023), bombardeert Presikhaaf in een klap tot cultureel erfgoed en kaart de kwestie aan: van wie is een openbaar kunstwerk eigenlijk? Verantwoordelijk voor de guerilla-actie is het naamloos collectief. 

Door Hilde Wijnen

Ongevraagd een metershoog kunstwerk verplaatsen: wat een spektakel! Wie bedenkt er nou zoiets? Sara Amraoui, Nabil Zahti en Zainab Amraoui, drie jongeren uit Presikhaaf, deden afgelopen zomer mee aan een vernieuwend project over erfgoed: #THISisPrikko.

Kunstverplaatsingen

Het idee voor de artistieke interventie ontstond toen organisator van #Beeldenpark_Presikhaaf Claudia Schouten een presentatie gaf over kunstverplaatsingen, ofwel het redden van kunstwerken van de sloop. "Sara was meteen geïnteresseerd", vertelt projectbegeleider Carianne van Dorst van het Nederlands Openluchtmuseum. "En toen Claudia vertelde dat ze nog wel een kunstwerk wist dat bijna gesloopt werd, was het begin gemaakt." 

De verplaatsing van het kunstwerk zonder daarbij eerst het gebruikelijke, bureaucratische traject in te gaan en juist het heft in eigen handen te nemen is volgens de groep een krachtig symbool van waar het hier om draait: eigenaarschap. Van wie is een kunstwerk in de openbare ruimte eigenlijk? Wie geeft het betekenis? Wie bepaalt wat erfgoed is? De interventie laat zien dat de antwoorden niet zo eenduidig zijn. 
"Wie heeft zeggenschap over de openbare kunst in onze wijk? De mensen die er wonen of de mensen van bovenaf? Daar gaat het om", legt Zainab uit. "In Presikhaaf is best veel gesloopt. Het is een oude wijk. Met dit kunstwerk hebben we daar iets van teruggepakt", voegt Sara toe. Zainab: "En we hebben ook onze wijk op de kaart gezet." "Dat klopt", zegt Carianne. "Presikhaaf werd niet vertegenwoordigd in het Openluchtmuseum, maar nu wel."

Nieuwe verhalen

Ikram El Messaoudi, projectleider van #THISisPrikko. "Dit project vormt het startpunt voor het vertellen van nieuwe verhalen", vertelt Ikram. "Eigenaarschap, jongeren, wederopbouwwijken, het is tijd om verhalen die daarover gaan een plek te geven in het museum."

"Verhalen van nu, want de geschiedenis is daar een onderdeel van", aldus Carianne. "We willen als museum een positieve invloed hebben op de samenleving. Met dit project hebben we jongeren kunnen bereiken en echt iets kunnen doen voor de wijk."

Onderzoeken

Voorlopig blijft het voor het naamloos collectief bij het redden van dit ene kunstwerk. Ideeën voor andere projecten zijn er echter genoeg. Sara: "Dit is nog niet afgelopen. Ik heb veel dingen ontdekt in de wijk die ik nog niet wist. Er is nog van alles te onderzoeken." 

Abstract Object (1967-2023) krijgt een vaste plek in het museum.

(V.l.n.r.) Nabil Zahti, Zainab Amraoui, Sara Amraoui en Carianne van Dorst bij de onthulling van Abstract Object (1967-2023) in het Openluchtmuseum. (Foto: Asmae Amraoui)