Afbeelding
Foto:

Waterschap test zonnepanelen op de dijk

Proefopstelling op de Drielsedijk in Arnhem

ARNHEM  - Waterschap Rivierenland ziet een toename in vragen over zonne-energie op water en dijken. Met een pilot onderzoekt het waterschap daarom wat de gevolgen zouden zijn van het plaatsen van zonnepanelen op een dijk. De panelen worden vanaf 13 oktober geplaatst. 

Met een proefopstelling wil Waterschap Rivierenland te weten komen of het plaatsen van zonnepanelen invloed heeft op planten, dieren en de grasmat. Ook wordt nauwgezet in de gaten gehouden of er bijvoorbeeld geen scheuren in de dijk ontstaan. De proefopstelling van 50m2 komt te liggen op de Drielsedijk in Arnhem, naast de rioolwaterzuivering.
De proef moet ongeveer twee jaar gaan duren. Op basis van de resultaten wordt in 2023 duidelijk of het mogelijk is om zonnepanelen ook op dijken te plaatsen. En zo ja, onder welke voorwaarden.

Zonnepanelen op de dijk: 'Anticiperen op de toekomst'

Waterschap Rivierenland heeft overigens niet de ambitie om dijken grootschalig vol te leggen met zonnepanelen. Henk van ’t Pad, heemraad bij Waterschap Rivierenland: “We hebben een voorkeur voor gebruik van bestaande daken en terreinen. Maar we verwachten ook dat er in de toekomst meer vraag komt naar ruimte om zonnepanelen te plaatsen."

"Gemeenten gaan over de ruimtelijke invulling. Als deze vraag komt, willen wij voorbereid zijn. We willen dan weten of zonnepanelen op de dijk een optie is. En zo ja, onder welke voorwaarden. Zo anticiperen we op de toekomst.”

Voor meer informatie over het project en het waterschap, kijk op de website: www.waterschaprivierenland.nl