De Ridders van Gelre en Adriaan van Dis.
De Ridders van Gelre en Adriaan van Dis. Foto:

Ridders van Gelre krijgen hulp van Adriaan van Dis

ARNHEM - De Ridders van Gelre zijn terug. Op hun kenmerkende speelse wijze nemen ze je weer mee door de fascinerende Gelderse geschiedenis. Deze keer krijgen Ridders Bas Steman en RenĂ© Arendsen hulp van niemand minder dan Adriaan van Dis. De schrijver begeleidt hen dit seizoen op een voettocht door de negentiende eeuw van Gelderland. 

De Ridders ruilen hun bekende zwarte pak, met stropdas in de Gelderse kleuren blauw en geel, in voor een negentiende-eeuws kostuum. Met de vlag van Gelre als knapzak. De Ridders laten zich, naast Adriaan van Dis, leiden door dagboeken en reisverslagen uit de negentiende eeuw. Gelderland bleek toen een populaire vakantieprovincie voor de eerste toeristen.
De negentiende eeuw bleef tot nu toe een onderbelicht thema in Ridders van Gelre, zegt historicus René Arendsen. "We maakten al grote series over het Verhaal van Gelderland vanaf de prehistorie tot en met de Franse revolutie. Nu was de negentiende eeuw aan de beurt. In deze periode krijgt het moderne Gelderland vorm, met grote veranderingen zoals de stoomtrein en de industrialisatie. Dat laten we allemaal zien in dit nieuwe geschiedkundig seizoen."

Ridders van Gelre is reeds maandag 11 oktober gestart en is wekelijks te zien om 17.20 uur op TV Gelderland (daarna ieder uur herhaald). 

Aflevering gemist? Terugkijken kan op Uitzending Gemist of YouTube.