Project Velperweg Arnhem is Erfgoed Deal

ARNHEM - Vijf nieuwe projecten zijn toegevoegd aan de zogeheten Erfgoed Deal, die nu een totaal van 25 projecten omvat. De Erfgoed Deal ondersteunt aansprekende voorbeelden van plekken in Nederland die gaan veranderen en waar erfgoed een rol van betekenis gaat spelen. Onder de nieuwe toegevoegde projecten bevindt zich Velperweg Arnhem.  

"In het project Renaissance Velperweg wordt een breed en onveilig wegprofiel omgevormd tot een veilige groene route met gebruik van de cultuurhistorische waarden. Juist door erfgoed nadrukkelijk te betrekken, blijken oplossingen veel vanzelfsprekender en wordt de inrichting op een unieke wijze verrijkt", aldus Stuurgroep Erfgoed Deal.

Erfgoed inzetten bij klimaatadaptatie, energietransitie en omgang met stedelijke groei en krimp in een duurzamer Nederland. Dat is wat door overheden en maatschappelijke organisaties wordt gerealiseerd in de Erfgoed Deal. Het gaat in totaal om financiële bijdragen van het Rijk van ruim 3 miljoen euro waar gemeenten ook 3 miljoen tegenover zetten. Alle toegekende projecten zijn goede voorbeelden voor de Erfgoed Deal en dienen ter inspiratie voor de plannen van toekomstige initiatiefnemers. Het programma loopt tot eind 2022; volgend jaar wordt nog tweemaal de mogelijkheid geboden om projecten in te dienen. 

Michiel Scheffer, voorzitter van de Stuurgroep Erfgoed Deal: "In de gebouwde omgeving zijn grote uitdagingen als het gaat om energietransitie en klimaatverandering. We moeten van het gas af, en er is een opgave voor waterberging. Daarbij willen we wel het monumentale karakter van steden en dorpen versterken. In deze ronde leggen we de nadruk op slimme combinaties, dat vind ik een positieve ontwikkeling”. Info: www.erfgoeddeal.nl.