Deze jeugd heeft geen last van de hitte. (Foto: Zefanja Hoogers)
Deze jeugd heeft geen last van de hitte. (Foto: Zefanja Hoogers) Foto: Zefanja Hoogers

Arnhem presenteert plan tegen hittestress, droogte en wateroverlast

ARNHEM - Regenwater opslaan in het oude zwembad Valkenhuizen om daarmee de sportvelden te besproeien. Minder asfalt en meer groen op de Ingenieur J.P. van Muijlwijkstraat. Slechts twee voorbeelden uit de Uitvoeringsagenda Klimaatadaptief Arnhem die de gemeente Arnhem heeft gepresenteerd. 

In die agenda staan maatregelen om Arnhem beter bestand te maken tegen de gevolgen van klimaatverandering. De gemeente doet dat samen met Arnhemmers, bedrijven, instellingen en andere overheden.

 'Het kan niet blijven bij mooie woorden' 


Wethouder Cathelijne Bouwkamp (Groen en Klimaatadaptatie): "Afgelopen zomer was wederom een wake up call. Zo werd Limburg in juli overvallen door verwoestende hoosbuien en steeg het water in de Nederrijn en IJssel mede daardoor snel waardoor we uit voorzorg de kade moesten afsluiten. De gevolgen van klimaatverandering zijn steeds meer zichtbaar. Ook Arnhem heeft in de afgelopen jaren meer droogte, wateroverlast en hittestress gezien dan ons lief is. De Arnhemse strategie klimaatadaptatie stelt dat we nu in de versnelling moeten om te zorgen dat de stad klimaatbestendiger wordt. Hiervoor moeten we de handen in een slaan, iedereen is nodig. Maar ook kan het niet blijven bij mooie woorden, daarom komen we nu met een ambitieuze agenda.’’

Elkaar stimuleren

Arnhem is afgelopen maanden in gesprek gegaan met kennisinstituten, woningcorporaties, projectontwikkelaars, zorginstellingen en netwerkorganisaties om te horen wat zij kunnen doen om een bijdrage te leveren aan een klimaatadaptief Arnhem. En wat ze daarbij van de gemeente en de andere partners nodig hebben. Dat heeft geresulteerd in een lijst met concrete projecten en activiteiten voor de komende jaren (2021 - 2024). 

"Er zijn al veel plekken in de stad die met een extra inspanning klimaatbestendiger worden gemaakt. Zo kon bij de verbouwing van zwembad Valkenhuizen het oude zwembassin worden omgebouwd naar opslag van regenwater. Dat wordt vervolgens gebruikt om de sportvelden mee te besproeien. 

Ontstenen

"Maar ook het ontstenen en vergroenen van de Ingenieur J.P. van Muijlwijkstraat, waar we dit jaar nog mee aan de slag willen gaan. Of de realisatie van het 'Koele Netwerk', waarbij we vooral in versteende wijken met bomen en struiken extra schaduwplekken creëren. In heel de stad willen we verharding met 10 procent verminderen. Ook willen we de wijken in Arnhem-Oost vergroenen en daarmee leefbaarder maken. Tot slot benutten we de herontwikkelingen in Kronenburg, Spoorzone Oost en het gebied rond het Stadstheater om de gebieden groener en leefbaarder te maken."

Bouwkamp: "De afgelopen tijd heb ik echt heel veel prachtige initiatieven gezien van Arnhemmers die hun straat of buurt groener en klimaatadaptiever hebben gemaakt. Prachtig om te zien hoe zij dit samen voor elkaar krijgen!"

Samen

"Onze partners hebben een flink aantal projecten en vaak gezamenlijke activiteiten ingebracht. Een voorbeeld is de herontwikkeling op het voormalig AKZO-terrein. Maar het gaat ook om het vergroenen van schoolpleinen en bedrijventerreinen, of het doen van onderzoek naar klimaatbestendigheid van terreinen en panden van zorginstellingen en delen van informatie en kennis."