Afbeelding

Urban in Arnhem is boosting

Algemeen

ARNHEM - Op het Groene Plein in Rijkerswoerd is 30 september een skatepark geopend. Een urban plek voor iedereen, jong tot oud, waar je elkaar sportief kunt uitdagen en stimuleren. 

Door Petra de Kramer / Sportbedrijf Arnhem

Afgelopen maanden is hard gewerkt om zowel de skatebaan als de pumptrack te realiseren. De vraag om een skatevoorziening was al zo’n 3 jaar geleden - via een brief - door jongeren uit Arnhem-Zuid ingediend bij Team Leefomgeving. Die gaven Sportbedrijf Arnhem de opdracht hiermee aan de slag te gaan. Joost Wichman en Jelmer van Boost Pumptracks werden erbij gehaald en samen met de jongeren zijn zij gaan ontwerpen, testen en tekenen. Zij zijn de gebruikers en weten dus het best wat ze nodig hebben. Een pumptrack of skatebaan werd al snel genoemd. Joost: “Wij gingen met die wensen aan de slag. Het is tof om een combi te kunnen maken van pumptrack en skatebaan; de beste combi op wielen!”

Boost Pumptracks wordt regelmatig gevraagd voor het ontwerpen en aanleggen van pumptracks in Nederland en ver daarbuiten. Met zijn achtergrond als bouwkundig ingenieur weet Joost waar hij over praat. “We kunnen alles zelf doen: advies, ontwerp en uitvoering. Met de wensen van de opdrachtgever in combinatie met de locatie, maken we een uniek, passend ontwerp. Belangrijk is dat een baan de mogelijkheid heeft om mee te groeien met de gebruikers. Maar het hoofddoel is dat kinderen buiten in beweging komen en zich op een veilige manier kunnen ontwikkelen. Onze bouwers komen allemaal uit de urban scene. Zij zijn de extra paar ogen die goed inschatten of het ontwerp ook echt klopt en de juiste flow heeft.”

“We hopen dat veel kids gebruik kunnen maken van dit park. Veiligheid staat voorop. Zonder helm mag je ook het park niet op. Dit maken we duidelijk met borden bij de ingang”, aldus Jelmer. “We streven naar een soort NEN-norm voor pumptracks. In Nederland is die er wel voor skateparken, maar nog niet voor pumptracks. De banen vallen onder het WAS, de veiligheidsnorm voor speeltoestellen. Onze Boost pumptracks worden gekeurd door het keurmerkinstituut. Met dit instituut proberen we momenteel nieuwe veiligheidsregels vast te stellen die puur gericht zijn op pumptracks. Het is nog in ontwikkeling allemaal, maar we willen dat de veiligheid gewaarborgd wordt.”

Afbeelding