"Sluit je zeker aan bij een vereniging, je leert veel van anderen." Foto: Klaas Wissema Foto:

Hardloper Edwin Wissema grossiert in zilveren medailles

DIDAM - De 41-jarige Edwin Wissema is het perfecte voorbeeld van een doorzetter. Deze sportfanaat werkt fulltime bij een groot internationaal logistiek bedrijf. Dit weerhoudt hem niet van het binnenslepen van meerdere prijzen in zijn favoriete sport: hardlopen. Afgelopen jaar eindigde hij als tweede op het NK Masters. Een echte trots voor atletiekvereniging De Liemers.

Wissema begon met sporten toen hij zes jaar oud was. "Sporten is altijd al mijn hobby en passie geweest", vertelt hij. Zijn ouders zijn ook super fanatiek, blijkt uit zijn verhaal. "Zes keer trainen in de week was voor ons normaal."

Edwin stond al gauw klaar met de crossfiets toen zijn vader weer eens ging hardlopen. Later combineerde hij een tijdje badminton en basketbal. Uiteindelijk werd het toch te veel en koos hij voor basketbal, dat ging hem goed af. Toen Edwin 22 jaar was, merkte hij dat het lastig werd om zijn ploegendiensten te combineren met een teamsport. Dit was het moment dat hardlopen onder zijn aandacht kwam, samen met fitness. Hardlopen deed hij nog niet op clubniveau, maar voor zichzelf. Op zijn 28e werd hij fanatiek in het hardlopen en kwamen daar wedstrijden uit voort.

Training

Wissema's sterke punten liggen op de middellange tot lange afstanden. Hij hanteert een duidelijk trainingsschema. In de zomer ligt zijn focus op de 3.000 en 5.000 meter op de atletiekbaan. In het najaar ligt de nadruk op de cross, in de modder of in het bos. In de winter worden de lange afstanden gelopen, tot 15 kilometer. Deze cyclus herhaalt zich jaarlijks. "Ik ben elke dag wel bezig met hardlopen, maar toch behoud ik één rustdag", vertelt Wissema lachend. Volgens hem ben je altijd bezig met hardlopen, dat hoeft echter niet per se fysiek te zijn. "Je moet gezond eten en goed naar je lichaam luisteren, zonder die basis wordt het fysieke gedeelte een stuk lastiger", voegt hij eraan toe. Wissema traint via de souplessemethode. Dit houdt onder meer in dat de training gebaseerd is op extensieve intervallen met relatief lange pauzes en dat de wedstrijd een onderdeel is van zijn training. Hij wil bijna elke week een wedstrijd lopen. Dit is niet altijd mogelijk, maar daar heeft hij wat op bedacht. "In mijn hoofd zet ik het wedstrijdgevoel aan, dan voelt het al meer als een wedstrijd."

Wedstrijden

Als wedstrijdatleet is zijn doel deel te nemen aan nationale wedstrijden. De belangrijkste voor hem zijn: de 5.000 meter op de baan, Nederlandse Kampioenschappen cross, NK 10 kilometer en het NK halve marathon. Hier traint hij altijd naartoe. Afgelopen jaar heeft hij op het NK zilver gehaald in de categorie Masters. Vervolgens heeft hij ook het NK cross gelopen in Emmeloord, ook daar sleepte hij een zilveren medaille in de wacht.

Wissema maakt graag grapjes voor een wedstrijd, zijn sterke punt is dat hij niet nerveus wordt. "Natuurlijk heb je wedstrijdspanning, maar op het moment dat het startschot klinkt, gaat de knop om", zegt hij. Een minder sterk punt is zijn beenlengte. Als kind heeft hij de heupziekte van Perthes gehad, daardoor is zijn linkerheup minder flexibel. Bij het hardlopen is dat echter niet te zien. "Dit geeft aan dat een barrière het niet onmogelijk maakt je doelen te bereiken, integendeel zelfs."

Tot slot adviseert Wissema: "Sluit je zeker aan bij een vereniging, je leert veel van anderen en het is ook fijn je verhaal kwijt te kunnen aan mensen die hetzelfde meemaken."