Foto: Klaas Wissema
Foto: Klaas Wissema Foto: Klaas Wissema

Zilveren medailles voor Didamse atleet Edwin Wissema

'Een barrière maakt het niet onmogelijk je doel te bereiken.

DIDAM - De 41-jarige Edwin Wissema is het perfecte voorbeeld van een doorzetter. Deze sportfanaat werkt veertig uur in de week in de transportsector bij een groot internationaal logistiek bedrijf. Dit weerhoudt hem echter niet van het binnenslepen van meerdere prijzen voor zijn favoriete sport. Afgelopen jaar is hij als tweede geëindigd bij het Nederlands Kampioenschap hardlopen, onder de categorie Masters. Een echte trots voor atletiekvereniging de Liemers.

Wissema is begonnen met sporten toen hij zes jaar oud was. "Sporten is altijd al mijn hobby en passie geweest", vertelt hij. Zijn ouders zijn met de sport heel fanatiek, blijkt uit zijn verhaal. "Zes keer trainen in de week was voor ons normaal."

Hij stond al gauw klaar met de crossfiets toen zijn vader weer eens ging hardlopen. Later heeft hij badminton en basketbal een tijdje gecombineerd. Uiteindelijk werd het toch te veel en heeft hij gekozen voor basketbal, dat ging hem goed af. Toen hij 22 jaar was, merkte hij dat het lastig werd om zijn ploegendiensten te combineren met een teamsport. Dit was het moment dat hardlopen onder zijn aandacht kwam, samen met fitness. Hardlopen deed hij nog niet op clubniveau, maar voor zichzelf. Op zijn 28ste werd hij fanatiek in het hardlopen en kwamen daar wedstrijden uit voort.

Training

Wissema's sterke punten liggen op de middellange tot lange afstanden. Hij hanteert een duidelijk trainingsschema. In de zomer ligt zijn focus op de 3.000 en 5.000 meter op de atletiekbaan. In het najaar ligt de nadruk op de cross, in de modder of in het bos. In de winter worden de lange afstanden gelopen, tot 15 kilometer. Deze cyclus herhaalt zich jaarlijks. "Ik ben elke dag wel bezig met hardlopen, maar toch behoud ik één rustdag", vertelt Wissema lachend. Volgens hem ben je altijd bezig met hardlopen, dat hoeft echter niet per se fysiek te zijn. "Je moet gezond eten en goed naar je lichaam luisteren, zonder die basis wordt het fysieke gedeelte een stuk lastiger", voegt hij eraan toe.

Wissema traint via de souplessemethode, dit houdt in dat de wedstrijd een onderdeel is van zijn training. Hij wil bijna elke week een wedstrijd lopen. Dit is uiteraard niet altijd mogelijk, maar daar heeft hij wat op bedacht. "In mijn hoofd zet ik het wedstrijdgevoel aan, dan voelt het al meer als een wedstrijd."

Wedstrijden

Als wedstrijdatleet is zijn doel deel te nemen aan nationale wedstrijden.
De belangrijkste voor hem zijn: de 5.000 meter op de baan, Nederlandse Kampioenschappen cross, NK 10 kilometer en het NK halve marathon. Hier traint hij altijd naartoe. Afgelopen jaar heeft hij op het NK zilver gehaald in de categorie Masters. Vervolgens heeft hij ook het NK cross gelopen in Emmeloord, ook daar heeft hij zilver behaald.

Wissema maakt graag grapjes voor een wedstrijd, zijn sterke punt is dan ook dat hij niet nerveus wordt. "Natuurlijk heb je wedstrijdspanning, maar op het moment dat het startschot klinkt, gaat de knop om", zegt hij. Een minder sterk punt is zijn beenlengte. Als kind heeft hij de heupziekte van Perthes gehad, daardoor is zijn linkerheup minder flexibel. Bij het hardlopen is dat echter niet te zien. "Dit geeft aan dat een barrière het niet onmogelijk maakt je doelen te bereiken, in tegendeel zelfs."

Tot slot adviseert Wissema: "Sluit je zeker aan bij een vereniging, je leert veel van anderen en het is ook fijn je verhaal kwijt te kunnen aan mensen die hetzelfde meemaken."