"Scouting is veel meer dan knopen leggen en een vuurtje stoken." Foto: Maaike Hageman Foto:

Bas Baakman: 'De scouting voelt als thuis'

Didammer ontvangt het ultieme waarderingsteken: Gouden Edelhert

DIDAM – Bas Baakman uit Didam heeft het Gouden Edelhert in ontvangst mogen nemen. Dit waarderingsteken kreeg hij afgelopen juli tijdens de World Scout Jamboree in Amerika.

Terwijl Baakman staflid was bij de World Scout Jamboree in Amerika, kreeg hij nietsvermoedend het Gouden Edelhert aangedragen. "Iedereen wist al dat ik het zou krijgen, alleen ik zelf nog niet." De World Scout Jamboree is het grootste scouting evenement dat elke vier jaar gehouden wordt in een ander land.

Het Gouden Edelhert staat als waarderingsteken. Deze erkenning krijg je als andere mensen van de scouting vinden dat je zoveel voor de scouting hebt gedaan, dat jij dit verdient. Het is niet iets wat je automatisch krijgt als je een aantal jaar lid bent van de scouting. Je moet het echt aangedragen krijgen. Vanuit een commissie van Scouting Nederland wordt besloten of je in aanmerking komt voor het Gouden Edelhert of andere waarderingstekens. Voordat dit besloten kan worden, dienen er allerlei formulieren ingevuld te worden en lijsten met wat je allemaal voor de scouting hebt gedaan. Baakman werd hierop onder andere omschreven als 'hardwerkend' en 'heeft veel over voor de scouting'.

Ervaren Explorerbegeleider

Vanaf 1984 is Baakman al actief bij Scouting Didam, die hij in deze jaren nooit verlaten heeft. Op dit moment is hij een ervaren Explorerbegeleider. Explorers is de groepsnaam voor de scoutingleden van 15 tot en met 18 jaar. Buiten zijn lidmaatschap bij Scouting Didam is Bas Baakman bezig met de HIT in Harderwijk. Dit is een jaarlijks scoutingevent dat plaatsvindt rond Pasen. Daarnaast heeft hij ook nog aan de World Scout Jamboree meegedaan in 2015 in Japan en dit jaar dus in Amerika. Ook is hij nog acht jaar lid geweest van een partnership met Ghana: een partnership van gelijkwaardigheid tussen Scouting Nederland en Scouting Ghana. Hierbij zijn ideeën uitgewisseld over de vorm van scouting in beide landen. "Het mooie aan de internationale partnerships is dat de scoutingleden bewust worden dat scouting meer is dan alleen je eigen groep. Het is regionaal, landelijk, maar ook over de hele wereld", zegt Baakman. "De scouting voelt als thuis voor mij. Ik heb hier ook veel mensen en vrienden leren kennen en ben ongeveer twee of drie keer in de week op de scouting te vinden. Veel mensen denken dat scouting alleen knopen leggen en een vuurtje stoken inhoudt, maar het is meer dan dat. Ik ben bijvoorbeeld met mijn Explorergroep op kamp geweest, waar we zijn gaan kanoën, zwemmen en hiken. Ook zijn we een dagje wezen shoppen. Dat zou je misschien niet verwachten, maar gezien de leeftijd van de Explorers is daar ook behoefte aan." De Explorers komen één keer in de week bij elkaar op de scouting. Elke bijeenkomst hebben ze een programma dat door henzelf wordt bedacht, onder begeleiding van onder andere Bas Baakman. Baakman hoopt dat Scouting Didam nog zal groeien op twee vlakken: ledenaantal en leidingaantal. Wat hij in de toekomst ook nog zou willen meemaken is in 2023 weer mee naar de World Scout Jamboree, die in dat jaar in Zuid-Korea plaatsvindt.