Foto: Bas van Spankeren
Foto: Bas van Spankeren Foto:

Vertrouwen

Het seizoen is lekker op stoom. Er is weer reuring binnen de organisatie. Allerlei projecten worden opgestart. Heel veel kinderen, jeugd en jongeren brengen we in aanraking met muziek, taal, lezen, cultureel erfgoed, theater. Wat dat betreft hebben we steeds meer mogelijkheden voor een zinvolle vrijetijdsbesteding. Ik werd laatst getriggerd door het boek 'de meeste mensen deugen' van Rutger Bregman.

Zijn boek is een zoektocht naar de aard van de mens: zijn we van nature goed of slecht. Het voert te ver om in deze column daar uitvoerig op in te gaan. De conclusie van zijn boek is dat we veel meer op basis van vertrouwen zouden moeten acteren in plaats van wantrouwen. Meer vertrouwen in elkaar en accepteren dat er af en toe iets misgaat.

Vervolgens kwam ik ook een artikel tegen over het Finse schoolsysteem. Daar wordt dit eigenlijk toegepast door ruimte te creƫren waarin de basis 'vertrouwen' is in plaats van 'controle'. Leerlingen krijgen verantwoordelijkheid en zij nemen deze. Hierdoor ervaren ze meer vrijheid en uitdaging om het beste uit jezelf te halen. Hoe mooi is het als wij hieraan kunnen werken vanuit onze mogelijkheden. Ik las dit en bedacht dat we door allerlei controle mechanismes de creativiteit en verantwoordelijkheid dus kennelijk wegnemen. Het moet anders.

We zien het aan bijvoorbeeld de fors toegenomen jeugdzorg. We moeten op zoek naar de wortels van het probleem. Daarbij helpt bezuinigen op cultuur, bibliotheek en welzijn natuurlijk niet. Onze sector kan hierin wellicht een oplossing bieden, maar deze mogelijkheden worden alleen maar kleiner als hierop bezuinigd wordt. Het zou mooi zijn als we elkaar daarin nog meer zouden kunnen vinden, zodat we samen kunnen werken aan oplossingen.

Dus geef vertrouwen in organisaties, in jeugd en in elkaar!