Jacco, Mabel en Mascha Brouwer hopen op een mooi federatief schuttersconcours. Foto: PR
Jacco, Mabel en Mascha Brouwer hopen op een mooi federatief schuttersconcours. Foto: PR Foto:

Moeder en dochter schieten met scherp

Mascha en Mabel Brouwer schutterskoninginnen van St. Andreas

ZEVENAAR - Mascha Brouwer en haar dochter Mabel hebben dit jaar het het koningschieten bij Schutterij St. Andreas 't Grieth gewonnen. Bijzonder? Zeker wel. Moeder en dochter zijn tegelijkertijd koningin en Mascha is de eerste volwassen schutterskoningin.

"Ik deed voor het eerst mee, voor mijn man", vertelt Mascha. " Hij wilde heel graag een keer bij het koningspaar horen. Als hij schutterskoning zou worden, maak ik automatisch ook deel uit van het koningspaar en andersom. Met zijn tweeën heb je meer kans." Dat blijkt ook wel. "Ik was echt héél verbaasd toen ik de vogel eraf schoot. Ik wist niet eens meer goed hoe ik moest mikken, dat is mij op het laatst nog uitgelegd. Ik ging het gewoon proberen en dat proberen ging goed!" zegt ze lachend. Mabel deed ook mee met het Koningschieten, maar dan voor de jeugd. Schutterskoning of -koningin bij de volwassenen word je door een houten vogel van een paal af te schieten. Bij de jeugd schiet je op een kaart met doelwitten. Degene die het dichtst bij de vijftig punten komt, heeft gewonnen. "Ik wilde heel graag een keer jeugdkoningin worden en heb hard geoefend. Na vier jaar schieten is het me gelukt." En hoewel Mabel niet de eerste jeugdkoningin is, is het ook voor haar heel bijzonder. "Dat mama en ik nu tegelijkertijd koningin zijn, maakt het heel speciaal." Sinds tien jaar mogen vrouwen ook deelnemen aan het koningschieten bij de schutterij. Dit jaar was het ook het eerste jaar dat er bij de volwassenen überhaupt vrouwelijke kandidaten waren. "Niemand had verwacht dat dit zou gebeuren, maar de reacties die we kregen waren heel positief. Bij St. Andreas staan de mannen en vrouwen dan ook gelijk," vertelt Mascha. Mabel valt daarop in: "Net als de jeugd en volwassenen!" En dat is maar goed ook, volgens Mascha. "Tja, de kinderen zijn de toekomst, toch?" Beiden zijn het erover eens dat deze goede sfeer bij de schutterij komt door een combinatie van de schutterij zelf en de mensen. Mabel: "Iedereen is heel gezellig. Je kunt altijd afspraken met elkaar maken en er staat constant wel iemand voor je klaar." Volgens Mascha is deze goede sfeer ook niet heel moeilijk te bereiken: "Als je gewoon respect voor elkaar toont en communiceert, kom je al een heel eind."

De familie Brouwer zit nu al 33 jaar bij de schutterij. "De kinderen gingen van kleins af aan al mee in de kinderwagen, het is echt een familieding." Zo is Mabel op haar negende, net als haar vader, bij de muziek gegaan. Toen ze twaalf was, is ze begonnen met schieten. "Ik oefen iedere donderdag met de luchtbuks. Het leuke is dat je elke week ziet dat je vooruit gaat. Je weet steeds meer hoe het geweer werkt, welke afwijkingen het heeft. Daarnaast oefen je om te concentreren en is het een fijne uitlaatklep. Het is dan gewoon even lekker schieten, even alles van school eruit gooien." Mascha is iets minder van het schieten, maar doet dit jaar wel fanatiek mee.

Federatief schuttersconcours

Op 15 september houdt St. Andreas een federatief schuttersconcours in het centrum van Zevenaar, waaraan schutterijen uit het hele land meedoen. Of de twee daarbij de eerste schutterskoninginnen worden? "Daar gaan we wél voor strijden!"