"Voor wie een dagje wil stappen in Noordrijn-Westfalen is de RE19 beslist een aanrader". Foto: Peter Schampers Foto:

Rhein-IJssel-Express heeft alles op de rit

RE19 verbindt Liemers met Noordrijn-Westfalen

REGIO - Abellio ging op 6 april 2017 van start met het uitvoeren van de Rhein-IJssel-Express (RE19), die de Liemers met Noordrijn-Westfalen verbindt. Na een matige start is aan de meeste kinderziektes gedokterd. Peter Schampers ondervond het aan den lijve.

"Het reizigerspubliek was aanvankelijk maar matig te spreken over deze verbinding. De trein viel in de beginperiode een aantal keren uit en de informatie hierover was summier", vertelt hij. Maar inmiddels is ook zijn beeldvorming positief veranderd. Hij maakt regelmatig gebruik van deze trein om naar Duisburg of naar Düsseldorf te gaan. "Twee leuke steden, elk met een gevarieerd winkelaanbod, een goed operahuis en leuke musea."

Hij doet verslag van een willekeurige reisdag. "Ik stap in Zevenaar in de trein. Er is voldoende plaats, maar dat komt ook omdat het zondag is. Op werkdagen in de ochtend- en avondspits is het een stuk drukker, maar er is ook dan altijd wel een zitplaats te vinden. Gelijk met mij is een meneer ingestapt die ik besluit aan te spreken. Het is Herr Bügeler. "Wat zijn uw ervaringen met deze trein?" vraag ik hem. "O, een prima verbinding waar ik regelmatig gebruik van maak". Herr Bügeler heeft een transportbedrijf in Oberhausen en doet vaak zaken met Nederlandse bedrijven. "Ik heb hier de afgelopen dagen wat relaties bezocht, ben met een goede klant uit eten geweest en heb in een hotel de nacht doorgebracht. Nu reis ik weer rustig terug naar huis". Herr Bügeler reist zelf, schat hij, zo eens in de zes á zeven weken naar Nederland. Voor zaken en af en toe ook voor ontspanning. Hij vertelt dat hij meer mensen kent die blij zijn met deze treinverbinding. Dat weet ook de conducteur te bevestigen die even later onze kaartjes komt controleren. Hij treft scholieren, zakenmensen, maar ook steeds vaker dagjesmensen die in Düsseldorf op de Köningsallee gaan shoppen. "Dat zie je aan de tassen van de bekende modemerken die ze dan op de terugweg bij zich hebben", weet hij. Onderweg in Duitsland stappen bij elk station wel mensen in, zodat het langzamerhand best druk wordt in de trein. Inmiddels zijn we in Oberhausen en neem ik afscheid van mijn gesprekspartner. Bij Düsseldorf Flughafen stroomt de trein voor de helft leeg. Veel van de uitstappende passagiers zijn flink bepakt en bezakt, die zullen hun reis vast voortzetten met het vliegtuig. Deze RE19-trein rijdt elk uur van Arnhem met een stop in Zevenaar naar Düsseldorf Hbf (Hauptbahnhof). Vanuit Arnhem gaat ook een ICE-sneltrein naar Düsseldorf. Die doet 40 minuten minder over dit traject als de RE19. Maar voor wie vanuit Zevenaar reist is de tijdwinst, als je eerst naar Arnhem moet, nog maar 5 minuten. Ook is de RE19 goedkoper dan de ICE. Een enkeltje met de ICE van Arnhem naar Düsseldorf kost, afhankelijk van het moment in de week waarop gereisd wordt, tussen de € 25 en € 40. Een enkeltje met de RE19 kost € 15,70. In Duitsland stopt de RE19 bij 17 grotere en kleinere stations. Daar is onlangs het nieuwe station Elten ook nog bij gekomen. Voor wie een dagje wil stappen in Noordrijn-Westfalen is de RE19 beslist een aanrader."